Vlinders hebben het ook moeilijk door de droogte

Zeldzame dieren en planten sterven uit door droogte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Meerdere zeldzame dier- en plantensoorten hebben het moeilijk door de droogte hier in Nederland en dreigen uit te sterven. Onderzoekers zagen het al een tijdje aankomen, maar merken dat het nu steeds erger wordt.

Kamsalamanders, heikikkers, libellen, vlinders en de elrits: allemaal dieren die het heel moeilijk hebben op dit moment. Het is namelijk al een lange tijd heel droog in Nederland, waardoor deze diersoorten nauwelijks kunnen overleven.

Jarenlang droog

De droogte houdt al een aantal jaar aan en wordt elk jaar erger. Niet alleen dieren hebben het hierdoor moeilijk: veel boeren vrezen voor een mislukte oogst, omdat er zo weinig water valt. En als het eindelijk wel regent, is het te warm en verdampt het water meteen. Ook verschillende boomsoorten hebben het zwaar. Het grondwater waar sommige bomen zich mee voeden, staat erg laag. Hierdoor worden bomen zwak en ziek, waarna ze uiteindelijk doodgaan.

Gevolgen van droogte

Droogte leidt tot massale sterfte van dieren en planten, oogsten mislukken vaker en ons drinkwater komt in gevaar. Het wordt dus hoog tijd dat wetenschappers de noodklok luiden, en dat doen ze nu dus ook: wetenschappers, onderzoekers en gemeenten komen allemaal samen om te bedenken hoe ze deze droogte het beste kunnen aanpakken.

Anderen lazen ook: Minder vlinders door droogte en hitte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps