Schaap en geit

Zeldzame gaap geboren in Drenthe

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Heb je ooit van een gaap gehoord? Nee, niet dat wat je doet als je moe bent. Een gaap is een dier waarvan de vader een geit is en de moeder een schaap. In een dierenweide in het Drentse Beilen loopt er een rond. Met een baby!

Toen het gaapje in 2018 geboren werd, was dat al een leuke verrassing. Maar dat de kruising tussen een geit en een schaap nu ook nog een lammetje heeft gekregen, is nog een grotere verrassing. Meestal kan een gaap namelijk geen kinderen krijgen. Volgens vrijwilliger Geert Giezen is het in de hele wereld nog maar een paar keer voorgekomen.

Groter en dikker

Het lammetje heeft twee halfbroertjes of -zusjes. Zijn vader heeft namelijk twee andere schapen zwanger gemaakt. Giezen vertelt aan RTV Drenthe dat het babygaapje toch makkelijk te herkennen is: ‘Hij is iets groter en dikker. Maar het belangrijkste is dat hij helemaal gezond is.’

S-gaap

Als de vader een geit is en de moeder een schaap, noem je het lammetje dus een gaap. Als het andersom is, noemen we het jonkie een scheit. Maar hoe noem je nou een gaapbaby? Een gaap en een scheit zijn evenveel schaap als geit. Maar omdat het gaaplammetje zelf een schaap als vader heeft, is hij meer schaap dan geit. Meer een s-gaap dus. Ook hoe het jonkie zelf gaat heten, is nog niet duidelijk. Giezen: ‘Mochten mensen een leuk idee hebben voor een naam, stuur ze maar naar ons op!’ Misschien Gaby?

Geert Giezen op RTV Drenthe 20 juli 2021 https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/172062/Uniek-gaapje-op-kinderboerderij-...

Geplaatst door Stichting Dierenweide Stroomdal op Dinsdag 20 juli 2021

Anderen lazen ook: Gaapje geboren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook