Gevlekte paardenbloem

Zeldzame paardenbloem op Schiermonnikoog gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Elke natuuronderzoeker droomt ervan: een plantensoort ontdekken waarvan iedereen denkt dat-ie niet meer bestaat. Afgelopen weekend vonden biologen op Schiermonnikoog bij toeval honderden gevlekte paardenbloemen. Dat is goed nieuws want in de afgelopen jaren was de soort niet meer gezien.

Leden van de vereniging voor veldbiologie Herbaricum Frisicum waren eigenlijk op zoek naar zeldzame groene moeraspaardenbloemen, maar tijdens hun zoektocht vonden ze onverwacht de nóg zeldzamere gevlekte soort.

Deze plantensoort met gele bloemen en zwarte vlekken op de bladeren werd vijftig jaar geleden voor het laatst gezien op het eiland Texel. De gevlekte paardenbloem groeit het liefste op brakke (zoutachtige) grond.

Blij

Paardenbloem-expert Karst Meijer van de vereniging vertelt hoe blij hij was met de vondst: 'Er ging een schok door me heen. Waarschijnlijk staan de bloemen er al een tijd, maar was het nog niemand opgevallen.' 

Natuurmonumenten

Volgens Meijer zijn er steeds minder paardenbloemsoorten. Het gebied op Schiermonnikoog waar de zeldzame paardenbloemen ontdekt zijn, is van Natuurmonumenten. Grote kans dus dat de bloem in dit beschermde stuk natuur nog wel even zal groeien.

Anderen lazen ook: Earth Hour, wat is het en waarom doen we het?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook