Titicacakikkers - DierenPark Amersfoort

Zeldzame titicaca-kikkers geboren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Zes hoeraatjes, want zoveel titicaca-kikkervisjes zijn uit hun eieren gekropen in Dierenpark Amersfoort. Dat is bijzonder, want deze kikkersoort is in het wild bijna uitgestorven.

De ernstig bedreigde titicaca-kikker komt in het wild alleen voor in het Titicacameer en rivieren daaromheen. Dat is het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt tussen Peru en Bolivia. 'De leefomstandigheden voor deze kikkersoort zijn al jaren niet goed', legt dierverzorger Thijs Zonnenberg uit. 'Het meer is zwaar vervuild door het dumpen van schadelijke stoffen. Ook stroperij is een probleem. De plaatselijke bevolking eet de kikkers namelijk op en gebruikt de soort als medicijn', aldus de dierenverzorger. 

Kikkers gered

Om de diersoort te redden, is in 2017 een aantal titicaca-kikkers uit het meer gered. Met als doel om ze in dierentuinen te laten voortplanten. Dat is nu dus gelukt in Amersfoort. 

Grote huidflappen en veel rimpels

De volwassen titicaca-kikker is een opvallende verschijning. Hij heeft een lichaam vol grote huidflappen en ziet er flink verrimpeld uit. Zo ver zijn deze kikkervisjes nog niet. Het duurt nog wel een half jaar voor de visjes volgroeid zijn. Het dierenpark hoopt tegen die tijd weer open zijn, zodat iedereen de nieuwe titicaca-kikkers kan bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Bekijk de diertjes in het filmpje hieronder:

Anderen lazen ook: Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook