De rivier de Yangtze staat grotendeels droog. AFP

Zelf regen maken: goed idee of niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In Nederland is het droog, maar in China is het gortdroog. En voorlopig wordt er ook nog geen regen verwacht. Daarom gaat het land nu zelf regen maken. Is dat een goed idee?

In China staat de rivier de Yangtze erg droog. Het water staat zelfs zo laag dat je over de bodem kunt lopen. Ook is het grootste zoetwatermeer van het land een dorre vlakte geworden. Dat watertekort is slecht voor de landbouw, want zonder water is de kans groot dat oogsten mislukken. Daarom moeten mensen in China water besparen. Maar de Chinese regering heeft ook een ander idee: zelf regen maken.

Knutselen met wolken

Dat doen ze door met wolken te knutselen. Dat willen de Chinezen gaan doen door er druppeltjes van een bepaalde stof op te spuiten met een vliegtuig. De wolk wordt dan zwaarder en groter, en dan gaat het uiteindelijk regenen, is het idee.

Chemische goedjes

Er zijn experts die hier wat in zien, maar er zijn ook veel critici. Het idee is hoopgevend, maar de techniek is heel ingewikkeld. In Dubai bijvoorbeeld zijn afgelopen jaar fikse overstromingen geweest nadat ze er van die regenwolken hadden gemaakt. Ook op de goedjes die op de wolken gespoten worden, is kritiek. Die zijn namelijk chemisch. Wat voor effecten die op de lange termijn hebben op de natuur, is nog onduidelijk. 

Anderen lazen ook: Bijzondere vondsten door droogte

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook