Beeld: ANP/ Evert Elzinga

Zes weetjes over de nieuwe bondscoach

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het is niet zijn eerste keer als bondscoach, maar dat wist je vast al. Wat moet je nog weten over deze opvliegende coach?

Derde keer coach

Het wordt de derde keer dat Louis van Gaal bondcoach van Oranje is. De eerste keer, in 2002, werd een ramp. Oranje plaatste zich niet voor het WK. In 2014 maakt Van Gaal dat goed: zijn elftal werd nu derde op het WK in Brazilië! 

We doen het anders!

Tijdens zijn tweede periode als bondscoach deed Van Gaal alles anders. Dat leverde hem veel kritiek op. Totdat zijn ploeg met 5-1 won van wereldkampioen Spanje! Uiteindelijk won Oranje zelfs brons tijdens het WK. 

Zijn teams

Van Gaal is ook trainer geweest van Ajax, FC Barcelona, AZ, FC Bayern München en Manchester United FC. Als trainer won hij allerlei prijzen. En zijn teams wonnen belangrijke wedstrijden, zoals de UEFA Cup en de UEFA Champions League.

De tulpengeneraal 

Door zijn succes kreeg Van Gaal bijnamen, zoals ‘King Louis’, ‘De IJzeren Tulp’ en ‘De Tulpengeneraal’. Want voor zijn teams is hij behoorlijk streng!

Nooit saai

Van Gaal staat bekend om zijn opvliegende karakter. Vooral journalisten geeft hij er vaak van langs. Soms in een soort zelfverzonnen Engels. Want ook daar staat Van Gaal om bekend. 

1 september

En nu moet deze ‘Tulpengeneraal’ Oranje dus naar het WK in 2022 loodsen! De eerste wedstrijd is tegen Noorwegen, op 1 september. Oeps, een slecht teken: twintig jaar geleden verloor Oranje precies op die dag tegen Ierland. En daardoor plaatste Oranje zich toen niet voor het WK. 

Anderen lazen ook: Vijf dingen die je nog niet wist over Frank de Boer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook