Een impressie van de planeten door NASA

Zeven ‘zusjes’ van onze aarde ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
kidsweek redactie
Vicki
Blansjaar

Wetenschappers hebben een belangrijke ontdekking gedaan. Net buiten ons zonnestelsel staat een ster met zeven planeten die veel op onze aarde lijken. Op drie daarvan zou misschien zelfs buitenaards leven mogelijk kunnen zijn.

De planeten zijn ontdekt door Belgische experts van de universiteit van Luik. Ze vertelden er woensdag trots over tijdens een persconferentie van ruimteorganisatie NASA. Nog nooit eerder zijn er zoveel planeten rond één ster gevonden die zoveel op onze aarde lijken.

Op drie van de zeven planeten lijkt het klimaat op dat van ons. ‘Het is er niet te warm en niet te koud, waardoor er misschien wel oceanen of rivieren zijn’, legt astronoom Ignas Snellen van de Universiteit Leiden uit. Water dus. ‘En waar water is, is leven mogelijk.’

De zeven planeten op een rij. Planeten E, F en G liggen in de 'leefbare' zone. Foto: impressie NASA.De zeven planeten op een rij. Planeten E, F en G liggen in de 'leefbare' zone. 

Of er inderdaad water is of misschien zelfs wel leven, gaan de wetenschappers nog onderzoeken. Maar dat hopen ze natuurlijk wel. Ze hopen zo antwoorden te vinden op de vraag of we alleen zijn in de ruimte.

Mocht er leven zijn, dan betekent dat niet dat we 'buren' krijgen waar we naar kunnen zwaaien. De planeten staan namelijk op 39 lichtjaren bij ons vandaan. En dat is best een eindje.

Als we er met een straaljager heen zouden vliegen, dan zouden we daar 44 miljoen jaar over doen. ‘Maar in ruimtebegrippen valt dat best mee’, vertelt Snellen. ‘De verste sterrenstelsels die we nu met ruimtetelescopen kunnen zien, zijn 12 miljard lichtjaren ver.’

Beelden: NASA

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Gaaf dan hebben we buren Juichen

Daar heb je helemaal gelijk in eindelijk iemand die op de wereld lijkt!

Grappig zeg, misschien kunnen we daar wel over een paar jaar wonen!! :) Blij Vraagtzichaf

je weet het nooit en trouwens duurt het super lang en mischien lukt het wel maar is er een giftige lucht voor mensen

Ik vind het maar vreemd. Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.