vliegtuig

Zeven geheimen over vliegtuigen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Joehoe, zomervakantie! Dikke kans dat jij één van de komende weken met het vliegtuig naar een zonnige bestemming vliegt. Als je een beetje oplet tijdens die vliegreis, zie je allemaal dingen die eigenlijk niet kloppen. Waarom zitten er asbakken in de wc’s terwijl je daar helemaal niet mag roken? En waarom mist rij 13? 

Eet smakelijk!

eten
De piloot krijgt niet hetzelfde eten als jij. Zelfs niet als je eerste klas vliegt. Sterker nog: de piloot en de co-piloot krijgen meestal zelfs allebei iets anders te eten. Dat heeft alles met veiligheid te maken. Stel dat er iets mis is met het eten, dan kun je natuurlijk niet hebben dat er twee piloten ziek worden. Om te voorkomen dat jij straks de stuurknuppel over moet nemen, houden ze de twee maaltijden dus strikt gescheiden.

Ongeluksrij

13Als je zwarte katten liefst uit de weg gaat en niet onder ladders doorloopt, dan ben je hier blij mee. Om geen bijgelovige passagiers af te schrikken, slaan luchtvaartmaatschappijen rij 13 vaak over. Ook bij onze eigen KLM ontbreekt rij 13. Alaska Airlines is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die wél een rij 13 heeft. Tot nu toe heeft dat nog niet tot grote ongelukken geleid. Maar eh…even afkloppen. 

Niet roken, wel asbakken

asbak
Misschien is het je weleens opgevallen dat alle vliegtuig-wc’s een asbak hebben, terwijl roken aan boord verboden is. Dat lijkt gek, maar is toch logisch. Roken mag in geen enkel vliegtuig meer, maar stél dat een verstokte roker zich niet kan beheersen en toch stiekem een sigaret opsteekt. Dikke kans dat dit dan achter een gesloten wc-deur gebeurt. En dan moet hij zijn sigaret wél ergens kunnen uitmaken. Die regel is ingesteld nadat er in een vliegtuig in de Verenigde Staten brand uitbrak, omdat iemand een peuk in een vuilnisbakje vol papier had gegooid.

Zieke lucht?

luchtVeel mensen denken dat je harstikke verkouden kunt worden van de lucht in een vliegtuig. De lucht in de cabine zou flink wat bacteriën verspreiden. Dat verhaal klopt niet. Vliegtuigen hebben een speciaal filter dat lucht van buiten naar binnen haalt en zo steeds schone lucht in het vliegtuig laat stromen. Er komt iedere twee tot vier minuten verse lucht binnen. In een gemiddeld klaslokaal is de lucht dus een stuk viezer.

Vieze oortjes

oortjes
Fijn hoor, die splinternieuwe gratis oortjes die je van de stewardess krijgt om het geluid van een film te kunnen luisteren. Maar die koptelefoontjes zijn dus mooi niet zo nieuw als ze lijken. Die hebben waarschijnlijk al in een heleboel andere oren gezeten. Dat ze in een zakje zitten, zegt niks. Bij de meeste maatschappijen worden de koptelefoons na een vlucht schoongemaakt en in een nieuw zakje gedaan. Vies idee? Toch voortaan je eigen oortjes maar meenemen.

Vliegende poep

wcDacht jij dat de poep in de vliegtuig-wc direct naar buiten verdwijnt? Dat is gelukkig voor de mensen op de grond niet zo. Alle poep en plas wordt opgevangen in een tank en die tank wordt na de landing leeggezogen door een speciale vliegtuig-wc-tankwagen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat als jij hoog in de lucht de wc doortrekt, je bruine vriend tien kilometer lager op het hoofd van een voorbijganger belandt!

Veilig

vliegenHeb je door al het bovenstaande inmiddels ietsje minder zin in je vliegvakantie? Troost je dan vooral met het idee dat vliegen wél hartstikke veilig is. De kans dat er iets gebeurt terwijl je in de auto zit onderweg naar Schiphol of op de fiets onderweg naar school, is veel groter. Veiligheidsdeskundigen hebben uitgerekend dat gemiddeld één vliegtuig per 1,6 miljoen vluchten neerstort. Een kans van bijna niks dus!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zo ontstaat een tyfoon of Beroemde rotsboog Malta verdwenen in de zee.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Echt een paar dingen waarvan ik dacht, hè? Dat wist ik echt niet. Maar als je er dan bij nadenkt is het opzich best wel logisch. Dit was ik, doeidoei. Groetjes Emmalot

Handige tips toch? Duimomhoog Blij

Ik ga elk jaar met de vliegtuig op vakantie, maar ik ben elke keer best wel bang dat er dan wat mis gaat. Maar nadat ik dit gelezen heb, ben ik een stuk minder bang om weer terug naar nederland te vliegen! Duimomhoog

erg interessant en gerustellend Duimomhoog

Ben altijd wel een beetje bang het idee hoog in de lucht en dat er dan een technisch mankement is...

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps