Beeld ANP

Zeven vragen over de nieuwe coronaprik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Veel mensen kijken al er al maanden naar uit: het coronavaccin. In Nederland was het vanochtend eindelijk zo ver. Verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri (op de foto) kreeg in Veghel als allereerste een prik. Maar wanneer is het prikken klaar? En waarom krijg jij ’m niet? 

1. Wie krijgt het vaccin?

Eerst zijn dokters en verpleegkundigen aan de beurt. Daarna mensen die al ziek zijn en voor wie het virus extra gevaarlijk is. De meeste opa’s en oma’s krijgen vanaf maart of april hun prik. Ouders weer een paar weken later. Omdat iedereen twee prikken moet krijgen, zou het inenten in september klaar moeten zijn.

2. Waarom krijgen kinderen deze prik niet?

Tot nu toe worden kinderen minder ziek dan volwassenen na besmetting met het coronavirus. Ze hoeven ook bijna nooit naar het ziekenhuis. Daarom worden de vaccins eerst gebruikt voor mensen van 18 jaar en ouder. Een andere reden is dat de vaccins nog niet genoeg zijn getest op kinderen. Het kan wel zijn dat er later nog testen komen op kinderen en dat alle kinderen alsnog een corona-inenting krijgen. Maar of en wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

3. Is een prik verplicht?

Nee, uit onderzoek blijkt dat ongeveer drie van de vier volwassenen zich wil laten inenten. Degenen die geen prik willen, zijn bijvoorbeeld bang voor bijwerkingen of mogen het niet van hun geloof.

4. Hoe gaat het in andere landen met inenten?

Veel landen om ons heen zijn al wat eerder begonnen. Israël gaat het snelst. Daar hebben al meer dan een miljoen mensen een vaccin gekregen. In Frankrijk begon het vaccineren al meer dan een week geleden, maar daar is sindsdien weinig gebeurd. In het land hebben maar een paar honderd mensen een prik gekregen. In Duitsland gaat het iets harder, daar kregen inmiddels ruim een kwart miljoen mensen de prik. In België kwam het inenten, net als in Nederland, ook pas deze week voorzichtig op gang. Ook in de Verenigde Staten wordt inmiddels druk geprikt. Ouderen en zieken mogen daar eerst. Omdat veel mensen bang zijn dat de vaccins straks op zijn, staan er lange rijen voor de vaccinatie-plekken.

5. Hoe zit dat met die nieuwe soort corona uit Engeland?

In het Verenigd Koninkrijk dook twee weken geleden een nieuwe, superbesmettelijke soort van het coronavirus op. Op zich is het heel normaal dat virussen soms een beetje veranderen. Als het virus van de ene naar de andere mens springt, kopieert het zichzelf steeds. En elke kopie is een piep-piep-piepklein beetje anders. Meestal gaat het dan om héél kleine veranderingen waar je weinig van merkt. Maar soms gaat het virus toch ietsje meer afwijken. Dat is wat nu gebeurd is. De nieuwe virusversie is niet gevaarlijker, maar wel besmettelijker. Het lijkt er ook voorzichtig op dat kinderen deze soort ook makkelijker krijgen dan de ‘oude’ variant. Ze worden er niet zieker van, maar ze kunnen het virus wel doorgeven.

6. Helpt deze prik ook tegen die nieuwe soort?

De corona-vaccins die nu gemaakt worden, helpen ook gewoon tegen de nieuwe versie van het virus. Des te fijner dus dat de prik er nu echt is.

7. Wordt dan straks alles weer normaal?

Dat is nog afwachten. Zeker zolang niet iedereen is ingeënt is het onvoorspelbaar hoe het virus zich gaat gedragen. Bovendien zijn ook nog niet alle vaccins af en verspreid over de landen. Dus ook dat kan de boel nog vertragen.

 

Anderen lazen ook: Zes vragen over de veiligheid van een coronavaccin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vond het handig. nu weet ik er meer over. Duimomhoog
ik vraag me wel af: als je als kind astma hebt je je wel kan laten vaccineren. Vraagtzichaf

Ik vind dat we het moeten doen om elkaar te beschermen we hebben dit samen veroorzaakt en moeten het samen recht zetten. Maar Je hebt natuurlijk je eigen mening maar mijn duim heb je als je het doet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.