Beeld ANP

Zeven weetjes over de eerste dag van het nieuwe kabinet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vandaag is het een spannende dag voor de nieuwe regering. De 29 kersverse ministers, staatssecretarissen en premier Rutte gingen eerst op bezoek bij de koning. Daarna mochten ze op de foto op het bordes van Paleis Noordeinde. En daarna…moesten ze meteen aan het werk! Weetjes over het nieuwe kabinet. 

1. Eed of belofte

In de grote balzaal van Paleis Noordeinde beloofden de nieuwe ministers heel officieel dat ze zich aan de grondwet zullen houden en dat ze hun best gaan doen. Kabinetsleden die in God geloven leggen daarvoor een eed af en zeggen: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig'. Kabinetsleden die niet geloven, leggen een belofte af en zeggen: 'Dat verklaar en beloof ik.'

2. De foto

Daarna was het traditioneel tijd voor een feestelijke foto. In hun mooiste jurken en netste pakken poseerden de ministers op de trappen van Paleis Noordeinde. Normaal wordt de foto altijd gemaakt op de trappen van Paleis Huis ten Bosch maar daar is niet genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

3. Kaag in quarantaine

In totaal zijn er 29 ministers en staatssecretarissen. Mark Rutte wordt opnieuw minister-president. Sigrid Kaag, de nieuwe minister van Financiën, was er vandaag niet bij. Zij heeft corona en moet dus thuisblijven. Haar beëdiging ging digitaal.

4. Vierde keer

Het nieuwe kabinet heet officieel Rutte IV, omdat het de vierde keer is dat Mark Rutte minister-president is.

5. Mannen en vrouwen

In het vierde kabinet van premier Mark Rutte zitten voor het eerst in de geschiedenis precies evenveel vrouwelijke als mannelijke leden.

6. Leeftijd

De nieuwe kabinetsleden zijn gemiddeld 50 jaar oud. De nieuwe staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugd en Preventie) is met zijn 31 jaar een van de jongste ooit.

7. Aan het werk

Vanmiddag moeten de ministers meteen aan het werk. Op hun ministeries overleggen ze eerst met de vorige ministers. Daarna is er aan het eind van de middag meteen de eerste echte ministersraad, de vergadering van ministers.

Anderen lazen ook: Eindelijk: Nederland krijgt een nieuw kabinet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook