natuur, maan

Zie de megamaan schijnt door de bomen…

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Vanavond is er in Nederland een knoert van een maan te zien. Kenners zeggen dat het de grootste en helderste maan van de eeuw wordt. Kijken dus!

Een supermaan. Zo noem je het verschijnsel dat vanavond te zien is. Het ontstaat omdat de maan in een eivormige route om de aarde draait. De ene keer staat-ie dus dichterbij, de andere keer wat verder weg.

Extra super
Omdat de maan er 27 dagen over doet om een rondje om de aarde te maken, is hij best vaak dichtbij. Maar dat maakt hem niet meteen super. Dat gebeurt pas als hij precíes op dat moment ook vol is.

Afgelopen zondag hing er zo’n supermaan aan de hemel. En op 14 december is het ook raak. Maar de maan die vanavond verschijnt, staat zó dichtbij, dat hij volgens kenners groter en helderder lijkt dan de andere.

Half zes
Wil je 'm zien? Kijk dan vanaf 17.21 - als de maan opkomt - naar het noordoosten. Morgenochtend rond 07.17 uur gaat-ie weer onder. Nu maar hopen dat de wolken gaan verdwijnen...

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat moeten die haakjes voorstellen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps