Zien: meer op Texel kleurt roze

Je moest misschien even twee keer knipperen met je ogen. Maar je ziet het echt goed. Dit water bij natuurgebied Wagejot op Texel kleurt na vijf jaar alweer roze. Hoe kan dat? 

Door Redactie
ANP

Vijf jaar geleden kleurde het meer in het natuurgebied ineens roze. Dat was daar nog nooit gebeurd. Al snel ontdekte het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hoe het kwam. Het water werd roze door een soort algje met de moeilijke naam Oxyrrhis Marina. Eh, wat? 

Klein diertje

Dit algje is een soort neefje van de alg die blauwe zeevonk veroorzaakt. Het diertje leeft in het water en kun je alleen zien onder een microscoop. Maar wanneer het een tijdje warm is en het water verdampt, kleurt het diertje door het vele zout dat achterblijft en de hitte ineens roze. Dat is wat wij zien met onze blote ogen.

Twijfel

Gevaarlijk of giftig zijn deze algen voor mensen en dieren niet. Toch weten de onderzoekers nu niet zeker of de Oxyrrhis Marina weer de oorzaak is van het roze water. Dat gaan ze nu onderzoeken. Wel denken wetenschappers dat het water door de hitte nog rozer wordt dan het nu is. En één ding is zeker: het roze water ziet er spectaculair uit!

ANP