Zingende vis

Zingende vissen geven hoopvol onderwaterconcert

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Uit een gezond koraalrif duiken de meest grappige en bizarre geluidjes op. Het zijn de raspende tanden en klapperende lippen van verschillende zeewezens.

Bliepjes, een boer, geronk, gekwaak, een misthoorn, een schaterlach? De meest bizarre geluidjes borrelen omhoog uit een koraalrif in Indonesië. Je zou het misschien niet denken maar de wezens in een levend koraalrif maken aardig wat herrie. Voor veel schaaldieren en vissen is het geluid van een koraalrif zelfs de belangrijkste reden om er wel of niet te willen gaan wonen!

Klapperende lippen en trillende zwemblazen
Vissen hebben geen stembanden zoals mensen, maar maken geluid door hun vinnen te bewegen, te raspen met hun tanden, met hun lippen te klapperen of hun zwemblaas te laten trillen. De onderzoekers die de geluiden opnamen zijn blij verrast. Want drie jaar geleden was er op precies dezelfde plek geen koraal meer te bekennen. En een koraalrif is voor veel zeedieren als een huis. Daarom plantten de onderzoekers er koraal, in de hoop dat het vissen zou aantrekken. Dat is zeker gelukt!

Soldaat- en trekkervis laten van zich horen
Maar wie maakt nou welk geluidje? Daar zijn de onderzoekers nog niet helemaal uit, vertellen ze in The Guardian. Veel geluidjes zijn voor hen ook helemaal nieuw! Ze zijn het er wel over eens dat het grommende geluidje van een soldaatvis komt en het kloppende geluid van een trekkervis. Zijn er geluidjes die jij herkent? 

 

Anderen lazen ook: Uniek groot en gezond koraal ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook