Beeld ANP
Uitgelegd

Zinkgat slokt auto's op in Guatemala

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Middenin de stad Villa Nueva in het Midden-Amerikaanse land Guatemala ontstond maandag zomaar een enorm zinkgat in de weg. Reddingswerkers zijn druk bezig om een moeder en dochter uit het gat te halen. Zij verdwenen met auto en al. Wat zijn die zinkgaten en hoe ontstaan ze?
 

Wat zijn zinkgaten?

Zinkgaten zijn grote diepe gaten waar alles in wegzinkt. Ze kunnen plotseling en heel snel ontstaan en slokken alles op: van flatgebouwen tot auto’s.

Hoe ontstaan ze?

Onder de grond stroomt water, grondwater. Als dat grondwater de laag aarde onder de bovenlaag wegspoelt, komen er allemaal gaten. Boven de grond zie je er niets van, maar eronder is dan een soort gatenkaas ontstaan. De onderlaag is niet meer stevig. Daardoor kan de boel inzakken en zie je ineens een gat!

Is dat in Guatemala ook zo gegaan?

Ja, in dat land heeft het al een tijd flink hard geregend. Daardoor is er grond onder de weg weggespoeld en is de weg ingestort.

Kan dat hier in Nederland ook gebeuren?

Ja, maar de kans is heel erg klein. In Limburg liggen wel oude kolenmijngangen die in zouden kunnen storten. Ook kan er bijvoorbeeld ergens een waterleiding breken, waardoor het zand om die leiding wordt weggespoeld en er een gat ontstaat. Maar zwakke plekken zoals in Limburg worden gelukkig extra goed in de gaten gehouden.

Anderen lazen ook: Huh? een gat in de grond?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook