Editorial AFP
Uitgelegd

Zo beschermt een nieuwe camera olifanten en mensen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Licht, camera en.... Actie! Een Nederlands bedrijfje heeft een camera ontwikkeld om mensen en olifanten in Afrika voor elkaar te beschermen. Lopen er stropers of olifanten door het woud, dan seint de camera aan mensen uit de buurt om in actie te komen. Hoe zit dat?

Olifanten staan nu op de lijst van bedreigde diersoorten. Niet alleen verliezen de dieren veel leefgebied door boskapping, ze worden ook bedreigd door stropers. Dat zijn mensen die stiekem op wilde dieren jagen om bijvoorbeeld geld te verdienen aan de waardevolle slagtanden van neushoorns en olifanten. 

Stropers

Een Nederlands bedrijfje heeft daar nu een oplossing voor gevonden. Het ontwikkelde een wildcamera die beelden kan schieten van stropers. Nieuw is dat de slimme camera al binnen een paar minuten foto's kan opsturen naar mensen uit de buurt. Op die manier kunnen de inwoners gelijk in actie komen en hulp inschakelen van de politie. 

Andere landen

De makers hebben de eerste camera's in het Afrikaanse land Gabon opgehangen. Uiteindelijk willen ze de slimme camera's ook in andere landen zetten om meer olifanten te beschermen.  

Olifanten

En dan kan de camera nog iets anders. Hij maakt niet alleen beelden van stropers, maar ook van olifanten. Omdat olifanten steeds minder voedsel kunnen vinden in hun kleinere leefgebied, trekken ze vaker naar dorpen toe in de hoop daar voedsel te vinden. De laatste jaren hebben de inwoners van het land Gabon daar veel last van. Maar met behulp van de camerabeelden kunnen de inwoners op tijd hun voedsel weghalen of de olifanten wegjagen met harde geluiden. Zo beschermt de camera dus niet alleen de olifanten, maar ook de mensen. 

Anderen lazen ook: Rechtszaak voor olifant Happy verloren

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps