Foto: Flickr

Zo breekt de wasworm plastic af

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De strijd tegen plasticvervuiling heeft er een nieuwe speler bij. De wasworm! Dit dier kan polyethyleen afbreken. Dat is het meest gebruikte plastic ter wereld. Spaanse onderzoekers wisten al dat het dier zich door dit plastic heen kan eten. Nu weten ze ook hoe hij dat doet.

De sleutel van zijn succes? Dat zijn twee stofjes in zijn speeksel. Die breken het plastic makkelijk en snel af. 

Nuttige sloper 

Normaal eet de wasworm zich door bijenwas heen. Zo vernielt hij honingraten van bijen. Bijenhouders zijn dus niet dol op de worm.

Maar in 2017 ontdekten onderzoekers dat hij zich ook núttig kan maken. En dat hij polyethyleen kan afbreken. Ze wisten alleen nog niet hoe. Nu hebben ze hun antwoord. De stofjes in zijn speeksel brengen een reactie op gang in het plastic. Daardoor wordt het vernietigd.

Vervuilend plastic

Polyethyleen veroorzaakt veel schade op de aarde. Het is door de makers expres moeilijk afbreekbaar gemaakt. Daardoor gaat het lekker lang mee, was ooit het idee. Maar het kan dus ook eeuwen in het milieu blijven, waar het oceanen en bergen vervuilt.

Meer wormenonderzoek

De onderzoekers zijn blij met hun ontdekking. Ze hopen dat hiermee nieuwe manieren worden ontdekt om deze plasticsoort af te breken.

Ze zijn trouwens lang niet de enige die onderzoek doen naar wormen en plastic. Zo ontdekten Australische onderzoekers ook al een superworm die piepschuim kan afbreken.

Anderen lazen ook: Superwormen ruimen piepschuim op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook