ijsjes met eetbare bloemen

Zo breng je duurzaam de warme dagen door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Het is vandaag weer warm. Dat vraagt om veel verkoeling, ijsjes en barbecue-avondjes; helaas niet altijd even goed voor het milieu. Gelukkig kun je dat watergevecht ook houden zonder dat je massa's plastic tussen de plantjes vandaan hoeft te vissen. Vier tips om duurzamer deze warme dag door te komen. Ideaal tijdens Duurzame Dinsdag!

Waterpret 

Met de tuinslang achter elkaar aan rennen is op een hete dag het allerleukst. En waterballonnen zijn supergrappig. Maar je voelt hem al aankomen: het is best wel zonde van al die liters water. En al dat plastic. Gelukkig kun je met een beetje fantasie alsnog een fantastisch watergevecht voeren. Bijvoorbeeld met zelfgemaakte 'ballonnen' van gehaakte dikke wol of natte sponzen. Word je nóg natter van! En als je dan ook nog eens water uit de regenton gebruikt, ben je helemaal goed bezig. 

Herbruikbare waterballonnen

IJsjes

Op een hete dag wil je minstens één maar liever twee of drie ijsjes. En de buurkinderen natuurlijk ook. Met een beetje pech ligt de prullenbak aan het einde van de dag vol plastic en stokjes. Maar je kunt ook zélf ijsjes maken in herbruikbare ijsvormpjes. Geen plastic afval én je kunt altijd je favoriete smaken kiezen. Bijvoorbeeld geprakte banaan en aardbei, yoghurt met mango of watermeloen. Of waterijs-kunstwerkjes met eetbare bloemen uit de tuin:

IJs met eetbare bloemen

Zonnebarbecue

Krijg jij ook meteen honger als de buurman de barbecue aanmaakt? Lekker he, die geur van hamburgers en braadworst... Jammer genoeg zijn al die vuurtjes niet zo best voor het milieu. De rook uit een houtskoolbarbecue is vervuilend, elektrische barbecues verbruiken veel stroom en gasbarbecues slurpen fossiele brandstoffen. Zonnebarbecues gebruiken alleen de warmte van de zon om groente, vlees en chocoladebananen te garen. Dat gaat wel wat minder snel en die zwartgerookte barbecuerandjes op je speklap kun je op de zonnebarbecue wel vergeten. Maar die zijn ook eigenlijk hartstikke slecht voor je. 

Worstjes op de zonnebarbecue

Airco en ventilatie

In je hotelkamer, in de auto, misschien zelfs in je slaapkamer... heerlijk als je af en toe een beetje kan afkoelen in een ruimte met airconditioning. Maar er zijn manieren waarop je 'm een tikkie lager of misschien zelfs uit kunt zetten. Dat scheelt een hoop brandstof en elektriciteit. 

Eén: houdt met warm weer de gordijnen en ramen op je slaapkamer dicht. Op de voorruit van de auto kun je een natte badhandoek leggen. Zo blijft warmte zoveel mogelijk buiten. Als het 's avonds afkoelt gooi je ze natuurlijk juist wagenwijd open!

Twee: Moet je toch een hete auto of slaapkamer in, dan kun je een nat washandje of plantenspuitje meenemen; wat water in je gezicht en een open raam scheelt al een heleboel. 

Drie: Ga zaaien! De vensterbanken in je huis zijn 's zomers net kassen. Met al dat licht en die warmte kun je de plantjes bijna zíen groeien. Je kunt vaak gewoon een paar blaadjes van een kamerplant afhalen, in nieuwe aarde stoppen en wachten tot het een nieuwe plant wordt. Zaadjes van paprika- en peperplantjes, aubergines, pompoenen en tomaten kiemen ook goed in de volle zon. Wel veel water geven natuurlijk! Buiten voor het raam een boom of hoge struik planten is ook een goeie: dat helpt niet direct, maar over een paar jaar wel.

Schaduw voor het raam

Anderen lazen ook: Hoogtevrees en heimwee: tips tegen vakantie-ellende.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

handig.
maar waar kan je dan eet bare bloemen halen? Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps