Reddingsbrigade aan het werk

Zo ga je om met muien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Pas op voor muien! Zo waarschuwt de reddingsbrigade. Tientallen zwemmers kwamen er afgelopen week door in de problemen. Ze werden door de stroming van een mui meegetrokken. Hoe zit dat? 

‘Voor de Nederlandse kust zijn drie dingen belangrijk’, vertelde strandwacht Tom Ouwerling Kidsweek een paar jaar geleden. ‘De wind, het getij en de bodem. Die bepalen of de zee gevaarlijk is of niet.’ De zwemmers kwamen in een muistroom terecht. Een mui is een soort geul. Aan de kust liggen vaak zandbanken met laagjes water ertussen. Als het eb of vloed wordt, gaat er water tussenuit of komt het er juist bij. Dat water stroomt via muien en die stroming kan behoorlijk gevaarlijk zijn. 

Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal

Gewoon teruglopen

‘Vaak is de eerste reactie om tegen de stroom in te zwemmen', zei Ouwerling. 'Maar je wordt er moe van en raakt in paniek. Beter kun je je laten meedrijven. Meestal kan je daarna gewoon via de zandbank teruglopen.’

Niet er achteraan

En als je iemand ziet die in de problemen zit? ‘Wat je zeker nooit moet doen, is erachteraan zwemmen’, zei Ouwerling. ‘Iemand raakt daar niet voor niets in de problemen. Je kunt het beste 112 bellen en de ander goed in de gaten houden. Blijf bijvoorbeeld naar hem wijzen, zelfs als hij onder water verdwijnt.’ Zo weet de Reddingsbrigade precies waar ze moeten zoeken. ‘Blijf ook rustig als je 112 belt’, vertelde Ouwerling. ‘De alarmcentrale wil weten waar je bent. Kijk dus goed om je heen. Er is vast een paal met nummer in de buurt. En onthoud in welke gemeente je bent.’ 

Meer tips:  

- Ga altijd samen de zee in.  
- Houd de waarschuwingsvlaggen op het strand in de gaten. 
- Je kan altijd even vragen of de zee gevaarlijk is bij een reddingspost. 
- Op de meeste plekken werkt de Reddingsbrigade van tien tot zes uur. Dat is dus de veiligste tijd om te zwemmen.  

In Kidsweek, die verschijnt op 6 augustus, lees je een reportage over de reddingsbrigade.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zo ontstaat een tyfoon of Beroemde rotsboog Malta verdwenen in de zee.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is ook is bij mij gebuurd en me weder heb me gered.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.