Vincent Jannink

Zo kijk je het beste naar vallende sterren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Duizenden vallende sterren leveren al de hele week schitterende beelden op aan de hemel. En vannacht is het hoogtepunt van deze sterrenshow. Kijk jij mee? 

Eén keer per jaar kun je veel vallende sterren zien. Ze komen van een komeet. Die maakt rondjes om de zon en laat een wolk van stof en gruis achter. Aan deze perseïdenzwerm trekt de aarde nu voorbij. Al het stof verbrandt in de dampkring en als dat gebeurt zie jij het: vallende sterren. 

ANP

Zichtbaar in het donker

Na zonsondergang rond 23.00 uur kun je al een hoop vallende sterren zien. Zo'n eens in de vijf minuten valt er dan één. 

Laatblijvers

De perseïdenzwerm eindigt op 24 augustus. Maar vannacht is het toppunt van de sterrenregen. Op het hoogtepunt zie je soms wel 60 tot 80 sterren per uur vallen. Wil je dat zien, dan moet je wel tot laat opblijven. Het beste moment om ze te spotten is namelijk rond 03:00 's nachts. 

Tips

Wil jij op z'n best naar de vallende sterren kijken. Dit zijn een paar tips: 

1. Zoek een plek waar weinig licht is. Ontwijk lichten van huizen en lantaarnpalen en zorg ervoor dat je met je rug naar de maan staat. 
2. Zorg ervoor dat je uitzicht vrij is. Ga dus niet in een bos staan. 
3. Laat je ogen wennen aan het donker. Dat duurt zo'n vijftien minuten. Laat die stralende sterren dan maar komen!

Anderen lazen ook: Filmpje: meteoor verlicht de lucht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook