Foto: Diego

Zo kun je je hond helpen bij knallend vuurwerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Schrik jij soms ook zo van hard knallend vuurwerk? Elk jaar in december schrikken vijf hulphonden zelfs zo erg dat ze daarna niet meer goed hun baasje kunnen begeleiden. Diego (13) uit Capelle aan den IJssel hoopt dat dat nooit gebeurt met zijn hulphond Diggle.

Foto: DiegoHulphonden kunnen hun baasje helpen met bijvoorbeeld de deur openmaken of met boodschappen doen. Maar kunnen ook helpen om rustig te worden. Diego heeft ADHD, autisme en Gilles de la Tourette. ‘Daardoor maak ik onverwacht geluidjes en ben ik soms boos of verdrietig. Diggle helpt mij door haar neus tegen me aan te duwen als ik emotioneel ben. Daardoor weet ik dat ik even met haar op een kussen moet zitten om rustig te worden’, vertelt Diego.  

Onverwachte knal 

Soms schrikt een hulphond zo erg van vuurwerk dat hij daarna niet meer naar buiten durft of niet goed meer op zijn baasje kan letten. Daarom is de stichting voor mensen met een hulphond nu de campagne Verknal mij niet door vuurwerk gestart. ‘Als mijn hond door vuurwerk niet meer zou kunnen werken, zou ik heel verdrietig zijn,’ zegt Diego. Diggle is niet heel bang, maar schrikt soms wel bij een onverwachte knal. ‘Dan leiden we haar snel af met een snoepje en zeggen we tegen haar dat het goed is.’

Eerste Hulp Bij Oudjaarsavond

 

Heb je zelf een hond in huis die bang is voor vuurwerk? Zo kun je je viervoeter een handje helpen.

1. Blijf zelf rustig bij harde knallen, als goed voorbeeld voor je hond.
2. Geef een lekkere kluif! Door te kauwen kunnen honden zich beter ontspannen. 
3. Doe de gordijnen dicht en zet de televisie wat harder.  

 

Anderen lazen ook: Komt er een verbod op knalvuurwerk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook