veilig internetten
Uitgelegd

Zo kun je veilig internetten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Je wist het vanmorgen misschien niet toen je opstond, maar het is vandaag Safer Internet Day! Er wordt vandaag aandacht besteed aan veilig internet. Want net als in de echte wereld moet je ook online oppassen. Daarom een aantal tips om (nog) slimmer te internetten.

1. Behandel je wachtwoord als een tandenborstel. Het klinkt misschien wat gek. Maar zou jij je tandenborstel uitlenen aan iemand anders? Nee toch? Dat doe je met je wachtwoord ook niet. Nee, zelfs niet aan je beste vriend of vriendin.

En net als bij een tandenborstel neem je eens in de zoveel tijd een nieuwe. Dan blijft-ie lekker fris.

2. Voeg alleen mensen toe die je écht kent. Op internet kan iedereen zich anders voordoen. Misschien is Simone van 11 jaar uit de chat stiekem wel Simon van 52 jaar. Afspreken met iemand die je alleen maar van internet kent is dan ook vrij gevaarlijk.

Een belangrijke tip: voeg alleen mensen toe aan je sociale media die je ook in het echt hebt gezien.

3. Deel niet zomaar alles met iedereen. Vertel nooit zomaar waar je woont, of wat je telefoonnummer is. Dat soort informatie hoeven anderen niet te weten.

Net als dat niet iedereen jouw foto's en filmpjes op Instagram of TikTok hoeft te zien. Je kunt instellen dat alleen je vrienden of je volgers dit kunnen zien. Wel zo veilig.

4. Zie je iets raars online? Bespreek het met je ouders. Krijg je een vreemd verzoek, stuurt iemand je nare foto's, of vraagt iemand naar (te) persoonlijke informatie? Je ouders kunnen, en willen, je vast helpen!

5. Online shaming betekent iemand voor schut zetten online. Als het je overkomt, is dat niet leuk. Hier vind je tips om online op een fijne manier met elkaar om te gaan.

Anderen lazen ook: 5 tips voor een veilig wachtwoord

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook