veilig internetten
Dossier Mediawijsheid

Zo kun je veilig internetten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Van 16-23 november is het de Week van Mediawijsheid. Dan wordt er in heel Nederland onder andere aandacht besteed aan veilig internetten. Want net als in de echte wereld moet je online oppassen. Een aantal tips om veilig te kunnen internetten.

1. Behandel je wachtwoord als een tandenborstel. Het klinkt misschien wat gek. Maar zou jij je tandenborstel uitlenen aan iemand anders? Nee toch? Dat doe je met je wachtwoord ook niet. Nee, zelfs niet aan je beste vriend of vriendin.

En net als bij een tandenborstel neem je eens in de zoveel tijd een nieuwe. Dan blijft-ie lekker fris.

2. Voeg alleen mensen toe die je écht kent. Op internet kan iedereen zich anders voordoen. Misschien is Simone van 11 jaar uit de chat stiekem wel Simon van 52 jaar. Afspreken met iemand die je alleen maar van internet kent is dan ook vrij gevaarlijk.

Een belangrijke tip: voeg alleen mensen toe die je ook in het echt hebt gezien.

3. Deel niet zomaar alles met iedereen. Vertel nooit zomaar waar je woont, of wat je telefoonnummer is. Dat soort informatie hoeven anderen niet te weten.

Net als dat niet iedereen jouw foto's op Instagram of Facebook hoeft te zien. Je kunt instellen dat alleen je vrienden of je volgers dit kunnen zien. Wel zo veilig.

4. Zie je iets raars online? Bespreek het met je ouders. Krijg je een vreemd verzoek, stuurt iemand je nare foto's, of vraagt iemand naar (te) persoonlijke informatie? Je ouders kunnen, en willen, je vast helpen!

Het is de Week van de Mediawijsheid. Een week waarin kinderen tips krijgen experts om slimmer met internet en andere media om te gaan. Op Kidsweek.nl/mediawijsheid vind je er ook een aantal van ons.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook