Zo ontstaat een tyfoon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Superstorm Haiyan liet dit weekend een grote puinhoop achter op de Filipijnen. Maar wat is een tyfoon eigenlijk? En hoe ontstaat zo’n superstorm? 

Tyfonen komen vaak voor in Zuidoost-Azië. Dat komt omdat het water van de Grote Oceaan vooral na een hete zomer heel warm kan worden. Soms wel dertig graden! Het warme water verdampt en ontmoet koude lucht boven de zee. De warme en koude stromen gaan steeds sneller om elkaar heen draaien en voilà: een tropische storm is geboren.

Kraamkamer
Hoe warmer het zeewater, hoe sterker de storm. Op zee zijn geen obstakels en de stormen kunnen steeds heviger worden. Gaan ze aan land, dan worden ze minder sterk. De Filipijnen liggen vlak bij de zogeheten kraamkamer van de Grote Oceaan waar veel tyfonen ontstaan en krijgen per jaar minstens twintig tyfonen te verwerken. Haiyan is al nummer 24 dit jaar.

Wat is wat?
Wanneer zeg je orkaan, cycloon of tyfoon? Simpel. Een orkaan is ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Een cycloon boven de Indische Oceaan. En een tyfoon boven de Grote Oceaan. Je gebruikt de termen alleen voor stormen van meer dan 117 kilometer per uur (windkracht 12). Ze krijgen om de beurt een vrouwen- of een mannennaam toegewezen van een van vooraf opgestelde alfabetische lijst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Kim je bent de ergste van heel de wereld Rentweg
Het is hartstikke zielig voor die mensen Rentweg Vraagtzichaf Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Vraagtzichaf

kapot cccccccccccccccccoooooooooooooooooooooooolllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dat is super zielig voor de mensen in de Filipijnen ik wou dat ik super veel eten drinken geld had om te kunnen sturen !!!

Vraagtzichaf Juichen Duimomlaag Oeps ik hoop dat het goed met ze gaat

Ik vind het echt heel erg ik ga meteen actie voeren
Duimomhoog Juichen

wauw ze moeten hun eigen boontjes doppen
dat dat gebeurt is leuk

echt zielig hopelijk komt het allemaal goed met de slachtoffers
en kim het is helemaal niet cool !!! Vraagtzichaf Rentweg

Blij dit artikel is heel interssant !!!!

leuk voor ze moesten ze daar maar niet wonen Blij

Rentweg Vraagtzichaf Oeps Duimomhoog Blij Duimomlaag Juichen Ik kom ook in de Filipijnen en ik vind. Dat zo erg :(

UK bind get took zileg in erg

i weet nie ghoe het ontstaat

Interesant♥♥♥♥♥♥heel zielig voor de mensen
die daar
Wonen!!《¡》♥ Duimomhoog Juichen Duimomlaag

Rentweg Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Oeps Vraagtzichaf Vraagtzichaf Blij Vraagtzichaf Vraagtzichaf Duimomlaag Rentweg Duimomlaag Duimomlaag Vraagtzichaf filepijnen plllllllll

Whuuuuut??? Joooooooos!!! ZOT LANG GELEDEN JOOOOW

ja hoor en ik ben robinnn niet kijk maar ik ben jos

ja hoor en met u Robinnn

heèy cams alles goed?

Bedankt voor deze info, het heefde me gehielpen.

lol lees dit pas in 2017, Vraagtzichaf

Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Blij Blij Blij Blij Blij Blij Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Juichen Juichen Juichen Juichen Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Oeps Oeps Oeps Oeps Oeps lollllll, wij pas in 2018! #swag

IK VAL OP BRABANDERS

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.