Arie van ’t Riet maakt röntgenfoto's van dieren,  nu te zien in tentoonstelling Natuurhistorisch Museum in Rotterdam

Zo tel je de ribben van een python

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Wat zie je als je dieren onder een röntgenapparaat legt? Arie van ’t Riet deed het en maakte er ware kunstwerken van in het boek Binnenstebinnen. De foto's hangen nu ook in een Rotterdams museum.

Je mag niet zomaar een röntgenapparaat thuis hebben, maar Arie van ’t Riet werkt in het ziekenhuis. Toen er een oud apparaat niet meer gebruikt werd, mocht hij het meenemen omdat zijn werkplaats daarvoor veilig genoeg was. Hij zocht dode insecten, kocht vissen bij de visboer en verzamelde dode dieren uit de berm. Die legde hij onder zijn apparaat.

Bijzondere foto's

De zachte delen zie je niet, daar gaan de röntgenstralen doorheen. Maar botten, tanden en graten wel en dat leverde heel bijzondere foto’s op. Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten schreef er teksten bij voor het boek Boek Binnenste binnen van Jan Paul Schutten en Arie van t RietBinnenstebinnen. Röntgenfoto’s van dieren.

Zeepaardjes

Van ’t Riet fotografeerde soms bergjes zand, bloemen en planten mee. Sommige foto’s kleurde hij in. Zo zijn het echte kunstfoto’s geworden. Van een buizerd met een muis in zijn keel. Van mollen met zes vingers en kameleons en zeepaardjes met perfect gekrulde staarten. Supermooi is ook de gekronkelde python waarvan je alle ribben kunt tellen.

Tentoonstelling

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is van 21 januari tot en met 8 april 2018 de röntgenkunst van Arie van ’t Riet te zien in de tentoonstelling Doorgelicht. Daar zie je onder andere een vliegende uil (zie de ingekleurde foto hieronder), een zwemmende kikker, een zingende merel, kronkelende palingen en een gravende mol.

Arie van ’t Riet maakt röntgenfoto's van dieren,  nu te zien in tentoonstelling Natuurhistorisch Museum in Rotterdam

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nieuwe dieren ontdekt in de Amazone.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dit is echt heel vet cool

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps