kerstmis andere landen

Zo vieren ze Kerstmis in andere landen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Kerst wordt in ieder land anders gevierd. Veel landen hebben hun eigen gewoonten en tradities met deze kerstdagen. Wat doen ze bijvoorbeeld in Engeland, Scandinavië of Polen?

In Engeland hangen mensen met kerst een mistletoe op in huis. In Nederland noemen we dat een maretak, en het staat symbool voor vriendschap. Als je per ongeluk onder de mistletoe staat mag diegene gekust worden! Ook in Amerika hangen veel mensen een maretak op.

Oost-Europa

In Oost-Europa eten en drinken de mensen voor Kerstmis zo weinig mogelijk. Dat noemen we vasten. Tijdens dit vasten denken de mensen na over hun geloof. Pas als de eerste ster op kerstavond aan de hemel verschijnt gaan de mensen aan weer aan tafel. Tijdens het eten wordt dan altijd één stoel vrijgelaten: voor het kerstkindje.

Polen

In Polen leggen ze stro op de vloer en op tafel. Dat doen ze ter herinnering aan de stal van Bethlehem, de geboortestad van Jezus. Ook wordt er oplatek gegeten: een plat brood met ingedrukte kerstfiguren. Het brood gaat rond zodat iedereen een stukje af kan breken. Ben je niet thuis? Geen nood, dan krijg je een stukje opgestuurd!

Scandinavië

In het Noorden van Europa heeft de geit een grote rol bij de kerstviering. Volgens een oude legende komen rond oudjaar boze geesten tevoorschijn. Geiten zouden deze de boze geesten kunnen verdrijven. Om die reden verkleden kinderen zich rond de kerstdagen als geitjes. Volwassen mensen geven elkaar kleine geitjes van stro als cadeautje.

Anderen lazen ook: Quiz: wat weet jij van kerst?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wow, dat wist ik niet. Blij Ik ben Blij dat ik dit geleerd heb.

DoBbY Is A FrEe ElF Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps