Rio

Zo vieren ze oud en nieuw in de rest van de wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
katrien
Katrien
Hoekstra

Oliebollen eten, de oudejaarsconference kijken en dan vuurwerk afsteken. Zo vieren de meeste Nederlandse gezinnen oudjaar. In de rest van de wereld gaat dat heel anders.

Vlakbij, in Duitsland, is het traditie om op televisie de naar de komische sketch Dinner for One te kijken. Dat filmpje wordt al 50 jaar iedere oud en nieuw vertoond!

Geluksondergoed

Iets verderop in Italië gaan kinderen in dorpjes steeds zingend langs de huizen. Italiaanse vrouwen dragen op oudjaarsavond rood geluksondergoed. Geluksondergoed komt vaker voor. Dat lees je verderop.

Druiven

In Spanje stoppen ze om middernacht bij iedere klokslag twaalf druiven in hun mond. Stel je voor dat je dat met oliebollen zou moeten doen…

Schotland

Een stuk noordelijker in Schotland is oud en nieuw een heel groot ding. Het duurt soms wel drie dagen. Ze hebben er een speciale naam voor: Hogmanay. Om middernacht zingt iedereen in een kring met handen vast het lied Auld Lang Syne. Daarna gaat iedereen bij elkaar op bezoek: vreemden, vrienden, het maakt niet uit. De eerste persoon die na middernacht je huis binnenstapt, brengt geluk. Dit moet alleen wel een donkerharige man zijn, die iets voor je meebrengt. Anders brengt het ongeluk. Deze persoon wordt dan een First Footer genoemd.

Brazilië

In Rio de Janeiro wordt een gigantisch feest op het strand gegeven. Iedereen draagt wit, behalve dan… het ondergoed! Als je romantiek wilt, draag je rood ondergoed. Groen staat voor gezondheid en geel voor rijkdom. Als je zeker wil zijn dat je wensen uitkomen, moet je zeven keer over een golf springen.

China

Het Chinees nieuwjaar valt niet tegelijk met ons nieuwjaar. Maar het wordt ook stevig gevierd! Voor het nieuwe jaar moet je je schulden afbetalen en je huis schoonmaken. Op oudjaarsavond geeft iedereen elkaar cadeaus en er wordt ontzettend veel vuurwerk afgestoken. Met nieuwjaar wordt er gedanst met een prachtige leeuw. Deze verdrijft de kwade geesten.

Ecuador

In Ecuador verbranden ze even voor het nieuwe jaar mannelijke poppen. Hiermee wordt de kwade energie van het oude jaar verdreven. Of kunnen de goede dingen, juist mee het nieuwe jaar in. Mannen gaan op oudjaarsdag in zwarte vrouwenkleren de straat op. Ook in dit land dragen ze geel geluksondergoed, voor rijkdom. Ook zijn er mensen die met oud en nieuw met een koffer in de hand rondjes rennen over straat. Zij hopen op een mooie reis in het nieuwe jaar.

Er gebeurt dus een hoop rond oud en nieuw. Voor nu: een gelukkig nieuwjaar allemaal!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Speciale vuurwerkshow voor kinderen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook