Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Zo werkt de Chinese censuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een filmpje over de lockdown in de Chinese stad Shanghai ging dit weekend rond over Chinese sociale media. Dat is bijzonder, want normaal wordt zo'n video snel verwijderd. Waarom is dat?

In China kun je niet zomaar alles op het internet bekijken en delen, dat wordt censuur genoemd. Veel sites, zoals YouTube, Instagram en Facebook zijn geblokkeerd. Maar ook op andere plekken wordt streng in de gaten gehouden wat iedereen deelt. Op speciale Chinese social media mag je namelijk geen kritiek op de overheid hebben. Of over andere verboden onderwerpen praten zoals vrijheid.

Censuur

De Chinese overheid wil dat hun inwoners alleen maar te zien en horen krijgen wat zij goedkeuren. Zij zeggen dat ze dat toen om 'de veiligheid van het land te bewaken' en om 'terrorisme te bestrijden'. Landen die censuur gebruiken, zeggen vaak dat dat de reden is. Maar in de praktijk is het vaak een handig middel om meer macht te krijgen en informatie achter te houden.

Veel gedeeld

Toch ging er dit weekend een kritisch filmpje rond over de strenge lockdown. In het filmpje werden verschillende voorbeelden gegeven van de gevolgen van de lockdown. Je hoorde bijvoorbeeld een huilende baby die weg is gehaald bij zijn ouders, iemand die geen ambulance kan krijgen en een vrachtwagenchauffeur die geen eten mag brengen. Het gebeurt wel vaker dat er 'verboden' filmpjes worden rondgestuurd, maar nu bleef het filjmpje wel urenlang op internet staan. Waarschijnlijk omdat-ie veel werd gedeeld. Inmiddels is de video wel verwijderd.

Verboden woorden

De Chinese overheid gebruikt speciale computerprogramma's om op zoek te gaan naar filmpjes en posts. Die filteren alles op 'verboden' woorden. Maar gebruikers worden steeds slimmer in het systeem voor de gek houden. Door bijvoorbeeld Chinese tekens te gebruiken die erg lijken op het woord dat ze bedoelen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International legt uit:  'Een goed voorbeeld hiervan is 目田, wat letterlijk vertaald “oog en veld” betekent – een nietszeggende combinatie. Deze karakters zijn bijna hetzelfde als 自由, “vrijheid” – een gecensureerd woord.'

Anderen lazen ook: Nog maar 3 uur per week online gamen in China.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook