Foto: ANP

Zo wordt de regering gevormd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Nu de winnaars én verliezers van de Tweede Kamerverkiezingen bekend zijn, wordt het tijd om vooruit te kijken. Wat gaat er gebeuren?

Sommige partijen zijn in feeststemming. De VVD, de partij van premier Mark Rutte, werd de grootste. Ook Sigrid Kaag en haar partij D66 zijn blij zijn met de uitslag: zij werden de tweede partij van Nederland. 

Meer dan de helft

Er moet straks weer worden samengewerkt. We hebben een nieuwe regering nodig. In die regering komen politici van partijen die samen de meerderheid in de Tweede Kamer hebben. Dat is belangrijk want ook in de Kamer geldt: meeste stemmen gelden. De Tweede Kamer heeft 150 zetels. De partijen in de regering moeten samen dus minstens 76 zetels hebben: meer dan de helft van het totaal. (De tekst loopt door onder de foto)

Een blije Kaag (D66), de dag na de verkiezingen. Foto ANPEen blije Sigrid Kaag (D66), de dag na de verkiezingen.

Niets is zeker

Omdat de VVD opnieuw de grootste partij is, ligt het voor de hand dat zij in de regering komen. Ook D66 wil waarschijnlijk graag mee-regeren. Die twee partijen zaten ook al samen in de vorige regering. Áls die twee met elkaar in zee gaan, hebben zij nog wel één of meer andere partijen nodig. Maar niets is nog niets zeker.

Gepuzzel

De komende tijd heet de ‘formatie’. Er wordt een ‘verkenner’ benoemd, die met alle partijen gaat praten om te kijken wie met elkaar zou willen regeren. Die partijen moeten het samen eens zijn (of worden) over de plannen voor de komende vier jaar.  En ook over wie bijvoorbeeld de ministers mogen worden. Daarna moet het kabinet echt gevormd worden, onder leiding van iemand die de 'formateur' heet. En alles bij elkaar is dat nog best een gepuzzel.

Anderen lazen ook: Trots en teleurstelling: zo reageerden de lijsttrekkers

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps