Hoe ziet het leven in 2040 in Nederland eruit? Gisteren presenteerden jongeren hun toekomstplannen in een klimaatagenda aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. En dit staat erin!
De Jonge Klimaatbeweging (JKB) schreef de Klimaatagenda. Dat is een stichting die namens een miljoen jongeren in Nederland in gesprek gaat met politici over klimaat.
Thema's
Minister Jetten van Klimaat en energie kreeg gisteravond de Klimaatagenda in Amsterdam overhandigd. In de agenda staan zeven thema's waaraan, volgens de jongeren zelf, nog een hoop werk aan de winkel is. Zo ziet Nederland er volgens duizenden kinderen, studenten en jongeren er op z'n ideaalst uit:
1. Meer denken aan anderen
Geld verdienen is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. Er is in 2040 meer ruimte voor geluk, gezondheid en duurzaamheid. Mensen denken minder aan zichzelf, en meer aan mensen die wonen in arme landen.
2. Duurzame energie
Weg met aardgas, aardolie en steenkool. Dat is allemaal hartstikke slecht voor het milieu. In 2040 zijn de zon, wind en aardwarmte onze enige energiebronnen.
3. Meer planten en dieren
In 2040 gaan we beter om met de natuur. Er zijn meer beschermde bosgebieden, waardoor het aantal diersoorten en planten ook toeneemt.
4. Groen onderwijs
Het onderwijs is in 2040 flink vernieuwd. Kinderen krijgen meer klimaatlessen en leren beter hoe zij met de natuur moeten omgaan.
5. Milieubewust voedsel
Geen voedselproduct komt meer uit een ver land. In 2040 eten we milieubewuster en halen we alleen nog voedsel zoals aardappels en sla uit onze buurt. Scheelt weer een enorme uitstoot!
6. Meer ruimte
In 2040 is er meer groen in de stad. Maar hoe doe je dat? Door woningen en werkplekken beter te verdelen. Zo blijft er meer ruimte over voor groen.
7. Minder stress
Ver reizen? Dat bestaat in 2040 nauwelijks meer. Daar krijg je veel stress van. Daarom zijn scholen, werk en natuur dichter bij elkaar gebracht.
Toekomstdroom
Volgens de JKB moet er nog een hoop gebeuren voor deze toekomstdroom van jongeren uitkomt. En dat is een lastig klusje! De komende jaren wil de JKB politici, docenten en andere mensen die regels maken overtuigen om mee te helpen aan deze plannen.
Wat anderen nu lezen
Gedoe over standbeeld in Rotterdam
Dertig dagen surfen tegen zwerfafval
Klimaatprotest op WK snooker met oranje poeder
Wat doet die grote drol op het strand van Sydney?
Wat is de Eerste Kamer?
Al die toeristen op Antarctica: wat doet dat met de natuur?
Hoe werkt de app Temu?
Influencers houden zich niet aan reclameregels
Isis (10) en Elsa (7) zijn jonge mantelzorgers
Rostyslav (10) woont in Oekraïense wijk in Nederland: 'Eindelijk een eigen plek'