Drijvende stad OCEANIX

Zo ziet de eerste drijvende stad ter wereld eruit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

In Zuid-Korea wordt gebouwd aan de eerste drijvende stad ter wereld. OCEANIX overleeft zelfs orkanen en gaat nooit kopje onder! 

Hoe blijven we droog als de zeespiegel stijgt? In Nederland en andere landen is die vraag belangrijk, omdat klimaatverandering ervoor zorgt dat de zee hoger en hoger komt. De Verenigde Naties (een club van landen) is bezig met een oplossing om het ondanks alles toch hoog en droog te houden. 

Goed voor mens en klimaat

Op de plannen die de VN deze week onthulde zien we de stad van de toekomst: OCEANIX. Die moet in 2025 klaar zijn. De stad bestaat uit zes dorpen, die allemaal bestaan uit zes eilandjes. Zoals je kan zien op de foto zijn alle dorpen met elkaar verbonden. Er is genoeg ruimte om zelf eten te verbouwen. Onder water worden oesters, zeewier en mosselen geteelt, wat heel goed is voor de waterkwaliteit. De energie komt van de zon en de golven. 

Hout en bamboe

De stad bestaat uit verschillende platforms, gemaakt van hout en bamboe, die op het water drijven. De platforms zijn vastgekoppeld aan de bodem van de oceaan door een materiaal waardoor koraalrif goed gaat groeien. Zo kan de stad met de zeespiegel meestijgen. 

Betaalbare en duurzame drijvende steden

In OCEANIX kunnen wel 10.000 mensen wonen. De huizen zijn zo sterk gebouwd dat ze zelfs een orkaan overleven! 'Ons doel is om betaalbare en duurzame drijvende steden te maken voor kustgebieden in nood', vertelt een mede-bedenker van het plan. De VN bouwt OCEANIX omdat het belangrijk is dat niet alleen rijke mensen in de toekomst veilig zijn voor het water. 

 

Anderen lazen ook: Hoogwaterstand zorgt voor gekke kiekjes

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook