gezond zonnen

Zo zon je gezond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Lange rijen voor de ijswinkel en parken vol picknickkleedjes: het lijkt wel zomer. Perfect weer om buiten te zijn, maar hoe voorkom je nou dat je met een knalrode neus weer in de klas zit? Met deze zonnige tips!

Smeren, smeren en nog een keer smeren

Je ziet het vaak op een fles zonnebrand staan: één keer smeren. Het klinkt ideaal, maar zo simpel ligt het niet. Elke huid is namelijk anders. Verbrand je snel? Zwem je veel? Is de zon super fel? Dan is één keer smeren echt niet genoeg. Het beste is om je alvast in te smeren als je nog binnen zit, dan kunnen de beschermende stoffen goed inwerken. Wees niet zuinig en vergeet je oren niet!

via GIPHY

Slim in de schaduw

Ingesmeerd of niet: zoek regelmatig de schaduw op! Vooral tussen twaalf en drie uur is dat de plek waar je moet zijn, want dan is de zon het heetst.

Vergeet je ogen niet...

Nee, die kun je natuurlijk niet insmeren. Maar je kunt wel een zonnebril opzetten!

via GIPHY

... en ook je hoofd

Je kop is eigenlijk net een plat dak. En je hersens een hete zolder. Als de zon erop schijnt, kan de boel snel oververhit raken. Met een pet of een hoed houd je de boel koel.

T-shirt is niet genoeg

Een T-shirt beschermt je tegen de zon, maar een nat T-shirt een heel stuk minder. Dus zwemmen met shirt maar zonder zonnebrand is geen goed idee!

Laat je niet foppen

Ook als het helemaal niet zo warm is, kun je toch verbranden. Dat heeft alles te maken met zonkracht. Dat is de hoeveelheid uv-straling die je op je huid krijgt als je buiten bent. De zonkracht is eind deze week al op zomerse sterkte. Als je je niet insmeert, kun je je al binnen een kwartier verbranden. En zijn we dus weer terug bij tip 1: smeren, smeren en nog eens smeren!

Anderen lazen ook: Waarom is de lucht blauw?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook