Zomerscholen onder de loep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Hoe kunnen we voor minder zittenblijvers zorgen? Misschien door scholieren die net op ’t randje blijven hangen in de zomervakantie bij te spijkeren. Onderwijsdeskundigen bedachten dit zomerschool-plan twee jaar geleden. En? Werkt het? Rijksuniversiteit Groningen onderzocht het. Zomerscholen in vier feiten.

Waarom?
Omdat het aantal zittenblijvers omlaag moet. Dat besloten twee onderwijs-organisaties twee jaar geleden. Uit cijfers bleek namelijk dat ieder jaar 5% van de leerlingen bleef zitten. Te veel, vonden de organisaties. En ze bedachten een bijspijkercursus voor scholieren tijdens de zomervakantie. In 2013 startte een test van twee jaar met zomerscholen.

ANP 6864146 klein KW
Voor wie?
Leerlingen van de basisschool of het voortgezet onderwijs die anders zouden blijven zitten. Vaak gaat het om leerlingen die moeite hebben met plannen en zich concentreren. Met wat extra tijd en uitleg blijken zij vaak de leerstof toch aan te kunnen. Aan het eind van de zomerschool krijg je een toets. Haal je die, dan ga je alsnog over.

Werkt het?
Ja, zeggen onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen. Zij namen de in totaal 121 zomerscholen onder de loep. Van de 6588 leerlingen die er les kregen, ging 83% alsnog over. En het is vooral een succes omdat 68% van die leerlingen ook hun volgende schooljaar met een goed rapport wisten af te sluiten. Dat laat zien, zeggen de onderzoekers, dat zo'n extra duwtje in de rug ook later nog een positief effect heeft. Ook belangrijk is dat de meeste leerlingen (9 op de 10) de sfeer op de zomerschool fijn vinden.
ANP 7072702 klein KW
Eigen ervaringen?
Kidsweek ging vorige zomer langs op de zomerschool in Amsterdam Zuidoost. Daar kregen toen 112 kinderen les. ’s Ochtends taal en rekenen. ’s Middags een leuke activiteit zoals sporten of theater. ‘Ik let hier beter op en de juf legt het uit in kleine stapjes’, vertelde Delencia (11) tijdens een les in breuken. Ze vond het niet erg om in de zomer naar school te gaan. ‘Zo kan ik me lekker voorbereiden op groep acht. En daarna ben ik nog drie weken vrij.’ Ook Ugine (10) was blij met de extra lessen. ‘Als je niet zo goed presteert, kun je nu naar school in plaats van luieren voor de tv’, zei hij.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dan is het heel vakantie meer

ik haat spelling haat haat HAAAAAAAT SPELLING ik wil echt niet naar een zomer school.

Ik haat spelling EN rekenen!

[[scoop 1]]

Je toch niet voor niets zomervakantie

je gaat toch niet in de zomervakantie naar school en die mensen die der op zitten vinden het nog leuk ook
Juichen Juichen Juichen Juichen kierewiet

ik heb havo vwo gehaald

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps