zomertijd
Uitgelegd

Zomertijd: gaat de klok nou voor- of achteruit?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De wintertijd is afgelopen. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Maar waarom eigenlijk?

Het idee van een zomer- en een wintertijd is dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van het zonlicht. In de winter wordt het vroeg donker, in de zomer laat. Als je in de zomer dus een uur later op staat en later naar bed gaat, kun je meer van de zon genieten. En dat is handig, want dan hoef je geen lampen aan te doen. Dat bespaart energie.

Oliecrisis

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers al eens de zomer- en wintertijd ingevoerd, maar die werd in 1946 afgeschaft. Pas in 1977 voerde de Nederlandse regering de zomertijd weer in. Er was een oliecrisis en iedereen moest zuinig doen met energie. Door de klok een uur vooruit te zetten, hoefden mensen pas later de lampen in huis aan te doen. Ook na de oliecrisis bleef de zomertijd

Ezelsbruggetje

De wintertijd gaat altijd in het laatste weekend van oktober in en duurt vijf maanden. Het laatste weekend van maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Kun jij niet onthouden of de klok nou voor- of achteruit gezet wordt? Daar is een heel handig ezelsbruggetje voor. In het VOORjaar wordt de klok VOORuit gezet. En er is nog een ezelsbruggetje. Als de wintertijd wordt ingevoerd, kun je een uur langer slapen. Je WINT ER een uur bij.

Anderen lazen ook: Cora over zomertijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat er alleen een winter tijd moet zijn

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.