Foto: Provincie Noord-Holland

Zonne-energie uit de vangrail

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op huizen, in een grasveld of op speciale auto's: zonnepanelen zie je overal. Binnenkort zie je ze ook langs de snelweg bij Heerhugowaard in de vangrail. 

Het is een wereldprimeur: automobilisten op de N194 bij Heerhugowaard rijden binnenkort langs een vangrail van 72 meter lang met zonnepanelen. Op de vangrail, die de wegen van elkaar scheidt, is een kunststof doos gelegd. Daaroverheen ligt een laagje folie, waar de cellen in zijn gebouwd. Om ervoor te zorgen dat de automobilisten niet verblind worden door de weerspiegeling van de zon in de cellen, ligt er een speciale laag overheen.

Test

Je kent vast wel een lampje die opgeladen wordt door de zon. Eigenlijk lijkt het daar een beetje op, maar dan in het groot. Met de energie van deze panelen kunnen ongeveer tien straatlantaarns verlicht worden. De panelen worden een jaar getest. Werkt het goed? Dan komen er op andere plekken in Nederland misschien ook zulke moderne vangrails. 

Anderen lazen ook: 7 tips om duurzaam te eten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook