Beeld ANP
Uitgelegd

Zorgen om raketinslag in Pools dorp

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In een Pools dorp vlakbij de grens met Oekraïne zijn gisteravond twee raketten neergekomen. Twee mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Wereldleiders hielden met spoed een vergadering maar riepen iedereen op rustig te blijven. Wat is er aan de hand?

Wat is er gebeurd?

Gisteravond kwamen er in een Pools dorp twee raketten neer. Bij de ontploffing kwamen twee mensen om. Veel mensen maakten zich meteen zorgen. Zou Rusland expres een raket naar een Europees land hebben gestuurd?

Waarom dachten ze dat?

Omdat wapenexperts in Polen gisteravond aan de brokstukken dachten te zien dat de raketten in Rusland gemaakt waren. Daarom gingen veel mensen er van uit dat ze ook door Rusland waren afgevuurd. De Russische leider Poetin ontkende dat trouwens meteen.

Hoe reageerde Polen?

Kalm, maar de Poolse regering wilde wel een spoedoverleg met alle bevriende landen. Dat overleg is vanochtend geweest.

En wat is daar uit gekomen?

Dat de raketten waarschijnlijk per ongeluk op Polen terecht zijn gekomen. En dat ze niet uit Rusland, maar uit Oekraïne kwamen.

Hoe kan dat?

In Oekraïne wordt nog steeds hard gevochten. Gisteren vuurde Rusland nog meer dan honderd raketten af op verschillende steden. Ook Oekraïne vuurde raketten terug af. Ze probeerden zich te verdedigen en zo de Russische raketten uit de lucht te halen. De raketten die in Polen zijn neergekomen, komen waarschijnlijk uit Oekraïne. Het is dus waarschijnlijk geen opzettelijke aanval geweest, maar een per ongeluk afgedwaalde raket.

Anderen lazen ook: Nepnieuws in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook