Beeld pixabay

Zorgen over olifantensterfte in Botswana

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het is een heel zielig verhaal en dierenexperts snappen er niets van. In het Afrikaanse land Botswana vinden ze de ene na de andere dode olifant. In nog geen twee maanden tijd zijn er al meer dan 350 gevonden. 

Het verdrietige nieuws begon begin mei. Natuurbeschermers vlogen met een vliegtuigje een controlerondje over de natuurparken van Botswana en zagen onderweg 169 dode olifanten. Daar schrokken ze erg van en dus deden ze meteen verder onderzoek op de grond. Daar vonden ze toen nog zo’n tweehonderd overleden reuzen.

Niet extra droog

Het gaat om olifanten van alle leeftijden en het zijn zowel mannetjes als vrouwtjes. De natuurbeheerders en andere experts hebben nog geen idee waaraan de olifanten zijn overleden. Het is in het gebied niet ineens extra droog bijvoorbeeld.

Geen stropers

Ook kan het bijna niet door stropers komen. De dieren die gevonden zijn hadden allemaal hun ivoren slagtanden nog. Onderzoekers willen nu kijken of er misschien een ziekte is uitgebroken onder de olifanten. Ze hebben bij de overleden dieren bloed afgenomen en dat wordt nu heel grondig onderzocht op mogelijke virussen en bacteriën. Binnen een paar weken moet bekend zijn wat er aan de hand is.

Buurlanden

Er leven in totaal 15.000 olifanten in de Okavango-delta, het gebied waar de olifanten gevonden zijn. In geen enkel buurland zijn verder gelukkig nog dode olifanten gevonden.

Anderen lazen ook: Bijzonder olifantje geboren in Beekse Bergen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Is het een coronavirus crisis van olifanten?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps