zuid-korea

In Zuid-Korea word je rijk als je over varkens droomt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: het bijgeloof van Zuid-Korea.

Als je droomt over een varken, word je rijk. En geef nooit schoenen aan je verkering. Zuid-Korea is niet alleen het land van supersnelle technologische ontwikkeling en de Olympische Spelen, maar ook van het bijgeloof. Een paar voorbeelden.

1. Geef nooit schoenen aan een geliefde

Het geven van een paar schoenen aan iemand die je graag bij je wil houden, is in Zuid-Korea geen goed idee. Veel mensen denken namelijk dat zo’n cadeau ervoor zorgt dat hij of zij supersnel de benen neemt. Hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde paar schoenen!

2. Naam in rode inkt is niet gezellig

Vroeger werd rode inkt gebruikt om de namen van overledenen op te schrijven. Hoewel dat niet meer gebeurt, vinden veel Koreanen het nog steeds erg onbeleefd om iemands naam in rode inkt te schrijven.

3. Dromen over varkens? Kassa!

In veel landen worden varkens vaak als vuile dieren gezien, maar in Korea staan ze voor vruchtbaarheid en rijkdom. Daarom geloven veel Koreanen, dat dromen over varkens betekent dat er binnenkort grote rijkdom aan hen zal worden geschonken.

4. Plaats geen spiegel voor een deur

Terwijl Europeanen en Noord-Amerikanen hun best doen om geen spiegels te breken, willen Koreanen ze nooit direct voor een deur hebben. Dit zou geluk dat binnenkomt, blokkeren. 

zuid-korea bijgeloof welkom

5. Vier is foute boel 

Daarom hebben we deze maar even niet op de 4e plek gezet. Dit bijgeloof komt oorspronkelijk uit China, het woord voor het getal 'vier' lijkt daar op het woord voor 'de dood'. Daarom gebruiken Koreanen het cijfer liever niet. Kom dus nooit met 4 cadeautjes aanzetten, want dat wordt je niet in dank afgenomen. En sta je in de lift, druk dan op de letter F als je naar de 4e wilt.

6. Even je haar wassen? Weg geluk

In Korea is nieuwjaarsdag hét moment om het nieuwe jaar te beginnen met een nieuwe start. Koreanen zullen hun haar vaak niet wassen op deze dag, omdat ze geloven dat je daarmee geluk wegspoelt. Veel scholieren wassen hun haren niet voor een toets, zodat niet alle kennis wordt weggespoeld die ze er net hebben ingestampt.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zuid-Korea, land van het perfecte uiterlijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook