Gulden Vlies

Zwaarbewaakte gouden hanger in museum blijkt nep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Niet van goud én ook niet heel oud. Een zwaarbeveiligde 'gouden' hanger in het Flipje en Streekmuseum in Tiel blijkt niet echt te zijn.

Tot nu dacht iedereen dat de hanger in de vorm van een schaap van de Tielse ridder Claes Vijgh was. Hij zou 'm in 1559 gekregen hebben omdat hij zo moedig was. 

Heldenmoed

Het schaap is een symbool voor de gouden schapenvacht (het Gulden Vlies) uit een oud Grieks godenverhaal. Het Gulden Vlies staat voor heldenmoed. 

Veertig jaar geleden werd het sieraad in Tiel in de grond gevonden. Sinds maart 2014 hangt het schaapje in een speciaal beveiligde vitrine in het museum. Het was voor 100.000 euro verzekerd, schrijft de Gelderlander. Maar nu blijkt dat het Gulden Vlies jaar ongeveer zestig jaar oud is en niet vierhonderd-zestig. De hanger is nagemaakt van een ander exemplaar dat in Parijs gebruikt werd in de toneel- en filmwereld.

Goudverf

De directeur van het museum vond het raar dat er aanslag op het goud verscheen, want dat kan helemaal niet bij massief goud. Onderzoekers ontdekten toen dat het een vervalsing is. De hanger is gemaakt van messing en het goud blijkt alleen maar een laagje goudverf.

Waar het echte Gulden Vlies van ridder Vijgh is, is niet bekend. De kopie én het Gulden Vlies dat in Parijs is gemaakt, kun je tot eind maart in Tiel zien.

Anderen lazen ook: Dubak Challenge zorgt voor ijskoude kunst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vraagtzichaf hoe dan?

#lol, best wel dom eigenlijk dat ze eerst niet ff keken of het wel echt goed was

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.