Sri Lanka aanslagen

Zwarte dag voor Sri Lanka door meerdere aanslagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Eerste Paasdag was een zwarte dag voor het Aziatische land Sri Lanka. Gisteren werden daar meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn zeker 290 slachtoffers gevallen. Zeker vijfhonderd mensen raakten gewond. De premier roept de bevolking van Sri Lanka op om sterk te blijven.

Op Paaszondag waren er tegelijkertijd explosies bij drie kerken en drie hotels, onder meer in de hoofdstad Colomba.  De kerken zaten erg vol vanwege het Paasfeest. Later op de dag volgden nog twee explosies, waarvan één bij een dierentuin. Onder de slachtoffers zijn tientallen buitenlandse toeristen, waaronder drie Nederlanders.

Arrestaties

De regering heeft zeven mensen gearresteerd. De premier van Sri Lanka heeft gezegd dat hij de aanslagen ‘laf’ vindt. Hij roept de mensen van zijn land op om samen sterk te blijven. Ook andere wereldleiders hebben hun medeleven uitgesproken. Premier Rutte zegt dat zijn gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden zijn.

Avondklok

Sri Lanka ligt in het zuiden van Azië. Het was er vroeger vaak onrustig, maar de laatste jaren was er minder geweld. Het land is een populaire vakantiebestemming, ook bij Nederlanders. Sri Lanka, dat ‘mooi eiland’ betekent, heeft ruim 22 miljoen inwoners. De overheid heeft een avondklok ingesteld. Dat betekent dat het openbare leven op slot gaat. Van zes uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends mag niemand de straat op. Dat blijft zo tot de regering het weer veilig genoeg vindt om 's avonds naar buiten te gaan. Ook zijn alle sociale media in het land platgelegd. Zo hoopt de regering dat zich geen nepnieuws over de aanslagen verspreidt.

Actie

Veel mensen zijn ondertussen in actie gekomen om te helpen. Honderden mensen hebben zich gisteren verzameld bij ziekenhuizen om bloed te doneren voor de gewonden. Het was zo druk dat er zelfs mensen weggestuurd moesten worden. Zeker 169 Nederlanders hebben zichzelf na de explosies veilig gemeld via de website Ikbenveilig.nl van hulporganisatie het Rode Kruis. Deze site wordt gebruikt bij grote rampen, om de communicatie tussen mensen makkelijker te maken.

Anderen lazen ook: Wat doe je als je schrikt van naar nieuws?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook