Foto: Erald van der Aa
Uitgelegd

Deze huisdieren zijn straks verboden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Bij een huisdier denk je waarschijnlijk aan een hond, kat of cavia. Maar sommige mensen houden heel bijzondere dieren thuis zoals een serval, chinchilla of egel. Daar wil het kabinet vanaf. Vandaag maakten ze bekend welke exotische dieren verboden worden vanaf 2024.

Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) presenteerde vandaag een lijst met dertig dieren die vanaf 2024 wel zijn toegestaan als huisdier. Op de 'positieflijst' staan onder andere katten, konijnen en honden. Maar ook alpaca's, paarden en schapen. Hier kun je de hele lijst bekijken.

Verboden

Alle dieren die niet op de lijst staan, mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer worden gehouden als huisdier. Onder andere de egel, serval en de chinchilla zijn vanaf dan verboden. Baasjes die dan zo'n diersoort al in huis hebben, hoeven die niet weg te doen. Maar mogen vanaf dan geen nieuwe meer kopen.

Ongeschikt

De lijst is gemaakt door wetenschappers. Zij hebben gekeken welke dieren geschikt zijn om bij mensen te leven. Ze hebben vooral gelet op of het goed is voor de dieren om als huisdier te worden gehouden. Maar ook of dieren gevaarlijk zijn voor mensen of ziektes kunnen overdragen.

Anderen lazen ook: Spaanse huisdieren blijven na scheiding beide baasjes zien

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook