Nova maakt een zalfje

Festivalmedicijnen maken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Dit weekend was het festival Welcome to the Village in Leeuwarden. Met muziek, lekker eten en een zonnetje. Alles wat je van een festival verwacht dus. Maar er gebeurden ook gekke dingen. Nova (7) maakte zondag een zalfje. Van een plant die ze zelf had gevonden. 

Op het festivalterrein lopen mensen rond met roze haarnetjes. Soms duiken die ineens de bosjes in en komen ze weer terug met een stukje plant. Dat brengen ze naar een ambulance, waar Mobiele Medicijnfabriek op staat. 

Op jacht met de plantenexpert

Lab
Wat gebeurt daar? ‘Hier kun je je eigen medicijnen maken’, vertelt Nova, die bezig is in de ambulance. Het ziet er uit als een laboratorium. Op de werktafel staan potjes pillen en kruiden. Er is een oven en een gasfornuisje. Nova wordt geholpen door een medewerker van de Mobiele Medicijnfabriek.

Een medewerker legt uit hoe je medicijnen maakt

Zalfje maken
De Mobiele Medicijnfabriek fabriek is bedacht door een kunstenaar. Zo wil hij mensen laten zien dat je veel kunt halen uit de natuur. Nova heeft al een paar keer meegedaan. 'Vandaag maak ik een zalfje van grote engelwortel’, vertelt ze. Daarvoor moest ze een plantje zoeken op het terrein. Dat werd eerst bekeken door een expert. Daarna mocht ze er zalf van maken.

'Eerst moest ik het fijn knippen en uitknijpen in een potje. Daarna deed ik er kokosvet bij. Toen moesten we het potje opwarmen zodat het vet kon smelten. Als het weer hard is, is het klaar.’

Een expert bekijkt de plantjes

Amulet
'Het was heel leuk om te doen', vindt Nova. 'En ik heb geleerd hoe je zalf maakt.' Een dag eerder had ze een giftig plantje gevonden. 'Daar kon ik een amulet van maken.' 

De Mobiele Medicijnfabriek is nog te bekijken van 21 tot 24 juli op het Taribush Kuna Festival in Dwingeloo, van 4 tot 7 augustus op Solar in Roermond, en op 26 en 27 augustus op Mysteryland in Haarlemmermeer. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook