fietsen over wc-papier

Fietsen over wc-papier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Weg ermee! Dat denken de meeste mensen als ze een prop gebruikt wc-papier doorspoelen. Zonde, vindt een bedrijf in de Noord-Hollandse plaats Warmenhuizen. Je kunt er van alles mee maken. Fietspaden, bijvoorbeeld!

Speciale filter

Hoe een vies, nat papiertje verandert in een stuk fietspad? Dat is nog best simpel: als mensen in de buurt van Warmenhuizen hebben doorgetrokken, gaat het wc-papier via het riool naar de net geopende installatie. Met een speciale filter, een soort supervergiet, halen ze een stofje uit de smurrie. Dat stofje heet cellulose. Het maakt dingen sterker. Je kunt het voor van alles gebruiken. Asfalt bijvoorbeeld. In Friesland fietsen ze al over gebruikt wc-papier. In Ameland is er laatst een stuk dijk mee bedekt. Je kunt er ook raamkozijnen mee maken of onderdelen van een nieuw huis.

Veelvegers

Het bedrijf in Noord-Holland hoopt dat vies wc-papier in de toekomst vaker opnieuw gebruikt wordt. Wat er nu mee gebeurt? Het wordt gewoon verbrand. Dat kost tijd en geld. We vegen namelijk wat af met z’n allen: elk jaar spoelen we in Nederland 180 miljoen kilo wc-papier door de pot!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens:  Zo wordt waterballonnen vullen een makkie of Wat vind jij van douchen in je onderbroek?

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps