Beeld Caïro  Foto AFP

Bijzonder beeld duikt op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Een enorm hoofd. Een mega-arm. Een gigantische borstkas. Bij het Egyptische Caïro komen steeds meer enorme brokstukken van steen uit de grond omhoog. Het blijkt een bijzondere vondst.

Het hoofd, de arm en de borstkas moeten ooit samen een enorm groot beeld hebben gevormd. Van wel acht meter hoog! De bovenarm is een halve meter dik. En het oor aan het gigantische hoofd is zo groot als een pagina in de papieren Kidsweek.

Foto EPAHeilige stad
Een team van Duitse en Egyptische oudheidkundigen heeft de brokstukken gevonden en met graafmachines opgegraven. Ze lagen diep in de modder in een buitenwijk van Caïro. Precies op de plek waar zich zo'n drieduizend jaar geleden de heilige stad Heliopolis bevond. Die bouwden de Egyptenaren speciaal om Ra te eren, hun zonnegod. Oudheidkundigen denken dan ook dat het beeld best wel eens Ramses de Tweede voor kan stellen.

Machtige farao
Ramses was drieduizend jaar geleden een belangrijke Egyptische farao. Hij zat meer dan zestig jaar op de troon en breidde zijn land uit met succesvolle veldtochten in Afrika en het Midden-Oosten. Op de plek waar het beeld nu gevonden is liet de machtige Ramses ooit een mooie zonnetempel voor Ra bouwen.

De benen
De oudheidkundigen gaan de komende tijd stug door met graven op de vindplek. Ze hopen in ieder geval nog de stenen benen van Ramses te vinden. Dan is het bijzondere beeld uit de Egyptische oudheid weer helemaal compleet. En wie weet wat er nog meer voor moois ligt daar in de blubber.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat filmpje is prive? dat staat niet in de kidsweek waarom niet dat is stom!!!!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps