Foto: Johannes Abeling
Testteam

Getest: ARTIS-Micropia

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Op je hoofd, onder je oksels, in je buik. Wist je dat het op én in je barst van de onzichtbare beestjes? In museum Micropia in Amsterdam leer je ze kennen. ‘We wisten niet dat het er zó veel waren!’, zegt het testteam verschrikt. 

Het testteam stapt in de lift. ‘Kijk eens omhoog’, zegt een stem. Op het plafond zien ze hun eigen gezichten terug op een scherm. ‘Je ziet ze niet maar ze zijn er wel’, zegt de stem. ‘Op je en in je heb je wel een biljoen microben!’ Terwijl de lift omhoog gaat, komt het scherm dichterbij en zien ze meer schimmels, bacteriën en virussen.

‘Een mens draagt wel anderhalve kilo microben’, vertelt de stem. Jolijn kijkt bedenkelijk. ‘Raar dat die beestjes ook nog eens zo zwaar zijn’, vindt ze. Ze stappen uit de lift en komen in een soort laboratorium. Overal pruttelen flesjes water met watervlooien, groenalgen of andere wezentjes erin. Door een microscoop kun je ze goed bekijken. 

artis micropia recensieMicrolympics
Verderop is een écht lab. Een medewerker begint een praatje en laat een filmpje zien waarbij een beerdiertje, de bolwier, de rondworm, het raderdiertje en het trilhaardiertje een wedstrijd tegen elkaar zwemmen. Een sportverslaggever doet verslag, net als bij de échte Olympische Spelen. ‘In baan één ligt de rondworm, in baan twee het raderdiertje’, roept-ie.

Dan begint de race. De rondworm gaat er als een speer vandoor. ‘De rondworm wint goud op de afstand van vijftig millimeter’, zegt de verslaggever. ‘Als het 50 meter zou zijn, zou hij een paar seconden sneller zijn dan een Olympische sporter´, volgens de laborant.

artis micropia

Nooit alleen
Het testteam loopt naar de lichaamsscan, waarop je kunt zien hoeveel microben je op je draagt. Job gaat ervoor staan en spreidt zijn armen. De teller blijft op 167 biljoen steken.

Hilde is verbaasd. ‘Een raar idee dat er zoveel beestjes op je zitten’, vindt ze. ‘Je bent nooit alleen’, zegt Daniël. Eigenlijk best gezellig, vinden ze. Behalve Jolijn. ‘Je kunt niet eens met ze praten.’  

Pluspunten:
+ je leert veel over beestjes 
+ leuke attracties, zoals de lichaamsscan 
+ je kunt veel zelf doen

Minpunten:
- soms is het een beetje ingewikkeld 
- Micropia is best klein  


De Microlympics zijn nog tot half september. 

Foto’s: Johannes Abeling 

Benieuwd welke spullen en uitjes Kidsweek nog meer heeft getest? Je vindt ze hier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook