Kidsweek Testteam Museon
Testteam

Getest: het Museon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Je ogen, oren en je neus werken meestal goed samen met je hersens. Maar tijdens een speurtocht door de tentoonstelling Illusions in het Museon in Den Haag ontdek je dat dat samenwerken ook weleens mis kan gaan. Soms zie, ruik, voel en hoor je dingen die jouw hersens daarna helemaal verkeerd aan je uitleggen. Deze optische illusies houden je flink voor de gek! 

Turend op hun blaadjes stappen de testers het museum in. Ze gaan een speurtocht lopen. ‘Eerst moeten we op zoek naar een – oeh’, Evy onderbreekt haar zin en ruikt aan een van de flesjes die voor haar op een tafel staat. ‘Interessant.’ Ze snuift. ‘Dit ruikt naar citroen!’

Luuk ruikt aan een ander flesje. ‘En dit naar karamel!’ Enthousiast beginnen ook Jalvinio en Noortje één voor één aan alle flesjes te sniffen. ‘Ik krijg er hoofdpijn van’, klaagt Noortje na een tijdje. ‘Tijd om alsnog te beginnen aan die speur...,’ haar blik dwaalt af. ‘Wat moet je hier doen?’

Kidsweek Testteam Museon

Ogentestje
Nieuwsgierig kijkt Jalvinio met haar mee. Hij kijkt met één oog door het kijkgaatje van een groot, vierkant blok. ‘Ik zie twee rondjes!’ roept hij. ‘Draai aan het wieltje tot de bollen op dezelfde afstand van je oog staan’, leest Noortje voor. Jalvinio probeert het. ‘Klaar!’ Maar de twee rondjes staan helemaal niet op dezelfde afstand, ziet Noortje ondertussen vanuit een ander kijkgat.

Evy snapt waarom. Ze heeft de uitleg die bij het testje staat goed gelezen. ‘Als je met één oog kijkt, weten je hersens niet of je een klein voorwerp dichterbij ziet of een groter voorwerp verder weg. Ze dachten dat de bolletjes even groot waren.’ Het is dus heel normaal dat Jalvinio het niet goed had. Zijn hersens hielden hem voor de gek. ‘Best ingewikkeld’, vinden de testers.

Denkwerk
Ze laten de speurtocht voor wat het is en lopen kriskras door de tentoonstelling heen. Ze doen allerlei testjes met hun ogen, neus, handen en oren. Soms moet het team flink nadenken. ‘Dit lijkt wel gebogen, maar het is recht!’ wijst Evy. ‘Hoe kan dat nou?’ Ondertussen drukt Jalvinio zijn neus tegen een glazen wand. ‘Wauw! Ik zie 3D zonder 3D-bril!’

Noortje tuurt in een bak met wandelende takken. ‘Wat een zoekplaatje! Het zijn net échte takjes!’ Even verderop kijkt Luuk naar het wiel van een auto. Dat wiel draait zó snel dat het wel achteruit lijkt te draaien, in plaats van vooruit. ‘Dat zie je ook weleens gebeuren op tv’, merkt Luuk op. ‘Maar snappen doe ik het niet!’

Kidsweek Testteam Museon

Blubberig
Hersens zijn gekke dingen, merken ze alle vier op. ‘Ik heb weleens hersens aangeraakt. En dat voelt heel blubberig!’ vertelt Jalvinio. En na een poos in het museum te hebben gelopen lijken de blubberige hersens van de testers een beetje in de war te zijn geraakt.

De vier sprinten door naar een hokje vol met spiegels. Jalvinio besluit een speciale turnhouding aan te nemen: de brug. Een paar tellen later ligt ook Luuk in een lenige houding op de grond. En nóg een paar tellen later doet het hele testteam kunstjes in het spiegelhokje. Ze trekken gekke bekken en zien zichzelf van boven, onder, links en rechts.

‘Echt álles kronkelt en beweegt in dit museum’, stelt Luuk als hij weer uit het spiegelhok stapt. ‘Zelfs de vloer!’ Is het magie of wetenschap? ‘Vooral heel vreemde kunst!’ denkt Jalvinio.

Kidsweek Testteam Museon

Pluspunten:
+ je mag veel dingen zelf doen
+ alles ziet er mooi uit

Minpunten:
- je moet veel lezen en de uitleg is soms ingewikkeld
-  de tentoonstelling is niet zo groot

Illusions - magie of wetenschap? is nog tot en met 5 maart 2017 te zien in het Museon in Den Haag. Kijk voor meer info op www.museon.nl.

Foto's: Najib Nafid

Benieuwd welke spullen en uitjes het Kidsweek Testteam nog meer beoordeeld heeft? Hier vind je ze allemaal! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps