boeken van jeroen bosch
Boek

Boeken over Jeroen Bosch

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Boeken over Jeroen Bosch

0

Drukte deze week bij het Noordbrabants Museum, waar een grote tentoonstelling over Jeroen Bosch werd geopend. Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat deze magische middeleeuwse schilder overleed.

Om in de sfeer van zijn ‘duvelstekeningen’ te komen, liggen er griezelige boeken in de winkel waarin zijn duistere werelden tot leven komen.

Suske & Wiske 333 - De bibberende Bosch
Wiske is haar pop Schanulleke kwijt. Ze is ontroostbaar en wil niet meer eten. Haar vrienden willen haar geheugen wissen en gaan op zoek naar Jeroen Bosch, omdat ze zijn hulp nodig hebben om in Memoria te komen, de plek waar de herinneringen van alle mensen worden bewaard. Met typische Suske & Wiske- grappen, zoals: ‘Bosch, is dat die kerel van die boormachines?’

Jeroen BoschWilly VanderSteen
Standaard Uitgeverij
€ 5,99
11+
4 sterren van de maximaal 5

Op zoek naar Jeroen
Wat doe je met een boek over Jeroen Bosch? Juist, je geeft je hoofdpersoon een duwtje en laat hem kopje-onder gaan in de bizarre wereld van zijn schilderijen.

Paul van Loon is dapper, want hij duikt zelf. Twee ‘kopvoeters’ helpen hem een handje en zo komt de schrijver terecht in een andere werkelijkheid. Vampiers, weerwolven en spoken, daar weet Paul van Loon wel raad mee. Maar deze andere werkelijkheid is anders. Het zit er vol volgelkopmensen en boommannen, heel eng. Via angstige omzwervingen komt hij eindelijk schilder Jeroen Bosch op het spoor.

‘Probeer vooral niets uit te leggen’, zegt de meester. ‘Vertel ze maar gewoon wat je gezien hebt.’ Dat is dus precies wat Paul van Loon doet: hij laat je schilderijen zien en fantaseert er gewoon een eind op los. 
 

jeroen boschPaul van Loon
Leopold
€ 13,99
8+
3,5 van de maximaal 5 sterren

 

Jeroen BoschBosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…
Thé Tjong-Khing is zelf een kunstenaar en dat merk je in dit boek. Hij bedacht het avontuur van Jeroen, een kleine jongen die over de rand van een berg tuimelt en een spannend avontuur beleeft met draken en monsters.

Steeds als je de bladzijde omslaat kom je terecht in een ander landschap: een donker bos, een smal bergpaadje, een griezelige grot. Heel duister en dreigend. Alle figuren uit Jeroen Bosch’ schilderijen kom je tegen, maar Thé heeft ze in zijn eigen raadselachtige wereld geplaatst. Daardoor zijn deze fantastische tekeningen echte zoekplaatjes. 

Thé Tjong-Khing
Leopold
€ 17,50
6+
5 van de 5 sterren

Wie was Jeroen Bosch?
Jeroen Bosch, voluit Jheronimus Bosch, was een schilder die leefde in de Brabantse stad ’s Hertogenbosch. We weten weinig over zijn leven, maar wel dat hij in 1516 is gestorven en dat hij anders was dan de meeste schilders van zijn tijd. Hij maakte de mensen op zijn schilderijen niet extra mooi, maar liet ze zien zoals ze in het echt waren.

Hij schilderde dronken monniken, op geld beluste tandentrekkers, vrolijke muzikanten en zigeuners. Bovendien had hij een reusachtige, bizarre fantasie. Hij fantaseerde graag over de hel en verzon duivelse wezens met vissenstaarten en vleugels. Die figuren zie je nog steeds in allerlei kunstwerken en films terugkomen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps

Meer Boek

Geen inhoud gevonden