
Hartog & Hartog liegen nooit
Mag je zeggen wat je vindt? En andere belangrijke vragen over normen en waarden

Mag je zeggen wat je vindt? gaat over liegen, vrijheid van meningsuiting, discriminatie, liefde en meer. Onderwerpen die ingewikkelder zijn dan je denkt, maar waar de schrijvers je op een leuke manier over aan het denken zetten.
Mag je nooit liegen? Eigenlijk niet. Maar er zijn van die momenten dat het niet zo eenvoudig ligt. Stel dat je tante eraan komt rennen en roept: ‘Verstop me! Ik word achtervolgd door een gevaarlijke gek, hij wil me vermoorden.’ Je helpt haar, en dan staat de gek voor de deur. ‘Is je tante hier?’, vraagt hij. Vertel je dan de waarheid, gewoon omdat je hebt geleerd dat dat altijd het beste is? Vast niet.
Hartog & Hartog (twee schrijvende broers) laten zien dat de grens tussen ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd even duidelijk is. Er zijn wel dertig soorten leugens, van vergissingen, verzinsels, overdrijvingen, sterke verhalen, onzin verkopen tot jokken aan toe. Er zijn een heleboel redenen om al die soorten leugens te gebruiken. Sommige zijn goed, sommige slecht, Maar wie bepaalt dat eigenlijk?
Is het eerlijk dat je geld van je ouders kunt erven? Betekent vrijheid van meningsuiting dat je alles maar moet kunnen roepen, altijd en overal? De schrijvers leggen je uit wat zijzelf vinden, wat anderen vinden en hoe er vroeger over werd gedacht. Maar af en toe maken ze ook grappen. Zo schrijven ze ergens: een goede reden om te liegen is omdat je, net als Hartog & Hartog, verhalen schrijft. En vanwege het verhaal moet je wel eens liegen. Een paar bladzijden verder lees je: Hartog & Hartog liegen NOOIT! Wat moet je geloven? Het is allebei waar.
Reacties
De paradox van Epimenides, zelf Kretenzer: "Alle uitspraken van alle Kretenzers zijn altijd gelogen."
Stof tot nadenken...
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Plaats een scoop