
Okapi-boek wint prijs
Stem op de okapo

Wie Stem op de okapi leest, wordt vooraf gewaarschuwd door de makers Edward van de Vendel en Martijn van der Linden: grote kans dat je over je oren verliefd raakt op de okapi. Het overkwam de jury van de Woutertje Pieterse Prijs in ieder geval. Zij gaven al hun stemmen aan het okapi-boek.
Van Kidsweek kreeg het boek vorig jaar al vierenhalve ster en nu is Stem op de okapi dus bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, een belangrijke, jaarlijkse prijs voor kinderboeken.
Plakdier
Stem op de okapi is een bijzonder boek. Het bestaat uit acht delen, die compleet verschillend zijn. In het eerste stuk wordt de okapi aan je voorgesteld. Van zijn tong tot zijn staartje, met een heleboel mooie woorden. Je leest over zijn fluweelzachte vacht, de slingertong, de vaasjesoren en de ‘spierwitte zonnestralen’ op zijn billen. En je leert dat hij familie is van de giraf, maar Edward van de Vendel vindt hem meer een 'aan elkaar geplakt dier': een stukje zebra, stukje hert en een stukje paard en voilá, je hebt een okapi!
Gekke giraf
In het tweede deel staat juist geen tekst. Daarin laat illustrator Martijn van der Linden zien op hoeveel manieren hij dit gekke familielid van de giraf kan tekenen: met pen, met waterverf, als schilderij, en als buitenaards wezen. Dan gaat het derde deel verder met info. Je leest over de geschiedenis van de okapi en die is razend interessant. De okapi komt alleen voor in de bossen van Congo en is pas honderd jaar voor het eerst door een westerling gezien.
Supermooi
De info gaat in de andere delen verder: met bijvoorbeeld verhalen over stropers en circusdompteurs. Een supermooi boek dat een soort monument is voor dit, met uitsterven bedreigde, opmerkelijke dier. Maar je bent dus gewaarschuwd als je lievelingsdier nu nog een konijn of een kat is. Dat zou zo maar eens kunnen veranderen!
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Plaats een scoop