De Gouden Koets foto Jean van Lingen
Theater

Recensie: De Gouden Koets

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

De Gouden Koets

4
De Gouden Koets (Richard Kofi)
Door:
Urban Myth
Met:
Birgit Schuurman en Urvin Monte
Leeftijd:
8+
Wanneer:
t/m 27 februari 2022

In 1898 krijgt prinses Wilhelmina voor haar verjaardag een gouden koets die ze niet wil hebben. Op de zijkant staat een afbeelding van slaven uit de Nederlandse koloniën. Precies zoals de Surinaamse jongen Kwadjo niet wil worden gezien. In de voorstelling De Gouden Koets ontmoeten ze elkaar.  

De voorstelling begint met een vraag aan het publiek: hoe ziet een prinses eruit? Het antwoord uit de zaal: blond, roze jurk, ze houdt toespraken en eet veel taartjes. Maar kan ze ook door een zwarte man worden gespeeld? Acteur Urvin Monte vindt van wel. Zijn tegenspeler Birgit Schuurman niet. Alle belangrijke rollen worden altijd al door mannen gespeeld, vindt zij. Dus daarom wil zij de prinses spelen. Hoe hard Urvin ook roept dat alle grote rollen altijd naar witte mensen gaan.

In en uit de rol

Met deze discussie is de toon van de voorstelling gezet. Want die gaat over vooroordelen en de ander niet zien voor wie hij of zij echt is. De acteurs springen voortdurend uit hun rol om commentaar te geven op wat ze net hebben gespeeld. Dat geeft het verhaal een extra laag, maar zorgt er ook voor dat Wilhelmina en Kwadjo niet helemaal gaan leven. Wel wordt duidelijk dat de prinses en de jongen, ondanks hun verschillende achtergronden, toch veel op elkaar lijken. En we juist daar met z’n allen wat meer oog voor zouden mogen hebben. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps

Meer Theater

Geen inhoud gevonden