SCHOPPEN BONTEHOND - DOX©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_-22.jpg
Theater

Schoppen scoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Schoppen

4.5
SCHOPPEN BONTEHOND - DOX©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_-22.jpg
Makers:
BonteHond jeugdtheater
Speelt in:
Utrecht, Almere, Rotterdam en Amsterdam
Leeftijd:
10+

Handen dramatisch in de lucht bij een beslissing van de scheidsrechter, een schwalbe in het strafschopgebied. Bij voetbalwedstrijden wordt doorgaans genoeg theater gemaakt. Maar een échte theatervoorstelling op het voetbalveld, dat is nieuw!

De voorstelling Schoppen >trapt af bij de Utrechtse voetbalclub Zwaluwen 1911. In de kantine krijgt het publiek een sjaal omgehangen van de thuisclub of van tegenpartij Almere FC. Ook krijgt iedereen een koptelefoon op. Zodra je langs de lijn staat, klinkt daarin de stem van de scheidsrechter. Vol enthousiasme kondigt hij alle spelers aan. De wedstrijd kan beginnen.

Schoppie, schoppie

Maar een echte wedstrijd wordt er niet gespeeld. Er komt zelfs nauwelijks een bal aan te pas. Al voel je dezelfde spanning als de spelers in slow-motion al luchtvoetballend richting het doel bewegen. Schoppen gaat niet over de eindstand op het scorebord. Maar om alles wat er tussen de vier witte lijnen van het veld wordt geroepen. Zo wordt een spits tot keeper gemaakt omdat hij een ‘vetklep’ is. En wordt een andere speler aangesproken alsof hij geen Nederlands begrijpt (‘Schoppie, schoppie, bal uit’) alleen maar omdat hij niet wit is.

Keihard raak

Tijdens de hele voorstelling wordt er grofgebekte voetbaltaal over het veld uitgespuugd. En juist daarover willen de makers je laten nadenken: over wat er wordt geroepen en hoe anderen dat diep kan raken. Met dat als doel schiet Schoppen keihard raak.

Schoppen (10+) van Bonte Hond en Dox speelt ook nog bij clubs in Almere, Rotterdam en Amsterdam. Kijk hier voor de speellijst.

Lees ook het interview met Dionisio Matias

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere recensies.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps

Meer Theater

Geen inhoud gevonden