Foto: Bowie Verschuuren
Theater

Theaterrecensie: STOM

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

STOM

4.5
Bowie Verschuuren
Door:
Het Nationale Theater
Leeftijd:
10+
Te zien tot:
16 april

Ziggy is gestopt met praten. Niemand weet waarom. Daarom wordt ze naar een ‘praatdokter’ gestuurd. In de voorstelling STOM wordt langzaam duidelijk wat haar zo dwarszit dat ze er geen woorden voor heeft.

In het ziekenhuis loopt een soort schaduwspook rond dat op Ziggy inpraat. Pas op voor de praatpolitie, waarschuwt hij. Die doen alsof ze je vriend zijn, maar als je ze gaat vertrouwen, pakken ze alles van je af. Ziggy is dus echt niet van plan om haar mond open te doen tegen Kris, die stomme psycholoog. Maar het duurt wel eindeloos, zo’n afspraak. Als Ziggy boos wordt, gebeurt er plotseling toch iets. Plotseling wordt ze Lara, haar beste vriendin. Zo kan ze zonder zelf te praten toch een begin maken met haar verhaal. Ook al probeert het spook haar daarvan te weerhouden. 

Voortdurend verrast 

STOM grijpt je bij de kladden. Het podium is vrijwel leeg. Toch houden de drie spelers je met hun scherpe spel en gesprekken helemaal gevangen. Je wordt voortdurend verrast, door een rolwisseling, gitaarspel of een lichteffect. Of door iets grappigs. ‘Het is ook gelul, dat praten,’ zegt Ziggy’s vader. ‘Ze laten je nooit met rust met dat geklets.’ Dat daar een dubbele bodem in zit, begrijp je pas aan het einde. Want niet Ziggy’s zwijgen is het probleem. Dat er iemand heeft geprobeerd iets heel groots te verbergen, dát is pas erg. 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps

Meer Theater

Geen inhoud gevonden